Välkommen till min sida om Nymfkakaduor!         

Här kan du läsa det mesta om nymfer.

Från hur de lever i frihet till hur du på bästa sätt ska ta hand om din nymf för att den ska trivas och må bra. Du får råd och tips inför köpet och hemkomsten, om bur och foder och du får tips om hur du ska gå tillväga för att din nymf ska bli tam.

Under menyerna till vänster finns en hel del att läsa om foder, sjukdomar, häckning och handuppmatning och om olika saker du ska tänka på för att förebygga och förhindra eventuella problem. Om problemen redan uppstått kan du kanske få tips på hur du ska lösa dem. Under Blandat finns lite diverse läsning. Nu finns det också ett Artikelindex där du kan se alla artiklar som finns på sidan och gå till den sidan direkt.

Ta vara på vad naturen har att erbjuda

Det finns mycket i naturen som man kan plocka och ge till sin nymf. Små späda maskrosblad brukar vara väldigt uppskattade och de innehåller dessutom massor med A-vitamin. Nate (våtarv) brukar också vara väldigt omtyckt. Kirskål, fröstänglarna från groblad och älggräs hör också till favoriterna likaså fröställningarna från vanligt gräs. Plocka aldrig nära en väg och skölj alltid innan du serverar det. Hela kvistar från vinbärsbuskar med både blad och vinbär brukar också vara väldigt uppskattat.  Ätbart från naturen

Allt är inte ätbart!

Det finns många växter, både blommor vi har inomhus och såna som växer utomhus som inte alls är bra för din nymf att knapra på. Det finns även frukter man helt och hållet ska undvika då de är giftiga för fåglar. Under foder finns en förteckning över vanliga växter som är giftiga för fåglar. Men det är inte bara giftiga växter som kan vara farligt för våra små vänner.
Under Sjukdomar kan du läsa om Faror i hemmet och Skadligt för Fåglar

Flygdräkter

På sidan flygdräkter kan du läsa om selar och flygdräkter.

 

Zezzan i jordgubbsdräkt.

Funderar du på att köpa en nymf?

 

 

Nu finns det ett artikelindex där du kan se alla artiklar som finns på sidan

På sidorna Köpet och hemkomsten och Välja nymf  får du en del tips och råd.

Artikelindex

 

 

Det är skoj med snören!

Frisk luft kontra drag

 

Giftiga växter

Många växter vi har inomhus är giftiga för våra befjädrade vänner.

Nu finns en förteckning upplagd över de växter som betraktas som skadliga för fåglar.

Giftiga växter

Förutom växter finns även en hel del annat som är giftigt och skadligt och det kan du läsa om här
Giftigt respektive skadligt

Att få andas frisk luft är nödvändigt för att din fågel ska må bra. Men fåglar är känsliga för drag, framförallt ska de absolut inte utsättas för korsdrag.

Vad är då frisk luft och vad är drag?
Det är stor skillnad och för att inte utsätta fågeln för onödiga risker måste man känna till skillnaden.
Frisk luft kontra drag

Undulatshopen

En butik och nätbutik med inte bara produkter för undulater. Där finns mycket som passar även till nymfer. Stort utbud av roliga leksaker, foder och tillskott mm. Väl värd ett besök Undulatshopen

"Naturpinnar"

Naturpinnar i olika grovlekar och med barken kvar på är inte bara en mycket uppskattad sysselsättning utan håller också din nymfs fötter fina och klorna hålls i trim. Asp, rönn och sälg brukar vara speciellt uppskattade när det gäller att gnaga och skala av bark.Tall brukar också vara uppskattat och de är sysselsatta i timmar med att plocka loss barren, ett och ett. Ta aldrig från träd nära en trafikerad väg och duscha av dem i varmvatten. Gran innehåller terpentin och det är inte bra för en liten fågel att få i sig, så undvik gran.

 

Teflon

Teflon (Polytetraflouethylene, PTFE)  avger giftiga gaser när det upphettas. Gaserna bildas redan vid så låga temperaturer som 140 grader. Dessa gaser är dödligt giftiga för våra fåglar. Använd därför aldrig teflonbelagda kastruller och stekpannor i ett hem där det finns fåglar. Även en gammal och väl använd kastrull/stekpanna avger den giftiga gasen. Även många av de elektriska apparater vi använder i hemmet innehåller teflon, t ex hårfönar, värmefläktar mm. Även produkter med namnet Silverstone är tillverkade av Polytetraflouethylene. Innan du köper någon elektrisk apparat läs därför alltid noga vad den är tillverkad av. Innehåller den det minsta lilla teflon - välj en annan modell utan teflon. På sidan Peteducation kan du läsa om PTFE.

Transportera fåglar

Ska du transportera din fågel? På sidan Transportera fåglar får du tips om olika transportburar och lite råd om vad du ska tänka på under transporten.

Vad betyder det som står på ringen?

På sidan Ringmärkning kan du läsa om olika typer av ringar och hur inskriptionen ska tolkas.

Bortflugen eller upphittad nymf?

 

Andra arter 

Nu kan du läsa lite om andra fåglar än nymfer. Det finns några kortfattade artbeskrivningar på andra arter.

kakariki.jpg (21743 bytes)

Rödpannad kakariki     Blå rosella     Munkparakit      Mångfärgad parakit    Undulat    Alexanderparakit   Stanleyrosella   Svarthuvad vitbukspapegoja    Praktrosella  Dvärgpapegojor   Amasoner

 


Vad ska jag göra om min fågel flyger bort och hur går jag till väga om jag hittar en nymf?

Under Blandat Fågeln flyger bort får du lite tips.

"Den fula ankungen"

Besök Tintins fotoalbum och se "den fula ankungen" växa upp till en ståtlig nymf.

Till Tintins fotoalbum

Är det något du  saknar?

      Är det något speciellt (om nymfer förstås) du vill läsa om som saknas på sidan? Har du några bra förslag på nåt du tror är av intresse för andra nymfägare? Skicka ett mail med dina tips till  Nymfkakadua
 

"Duschstilar"

De flesta nymfer gillar att duscha och stilarna är väldigt olika

0804112.jpg (15554 bytes)

Fler stilar kan du se här

 

 

"Sovstilar"

Om man är nymf så finns det många olika sätt att sitta på när man sover.

sovstil5.jpg (35011 bytes)

En är att ockupera en ring och bara böja huvudet framåt.

Några andra kan du se här

 


Kärt barn har många namn!

Många kallar fortfarande nymferna för nymfparakiter. Men sedan 1987 är det korrekta svenska namnet Nymfkakadua. Namnändringen beslutades på Riksförbundet Svensk Fågelhobbys förbundsmöte. Anledningen till namnbytet var att det genetiskt konstaterats att nymfen tillhör kakaduasläktet. Dess närmaste släkting är rosenkakaduan.

     

 

 

 

 

78.jpg (13898 bytes)

Copyright © Nymfkakadua 2002-2015