BLÅ ROSELLA

Den blå rosellan, Platycercus adscitus härstammar från Australien, från norra Queensland till nordöstra New South Wales. Det finns två underarter, P.a. adsites och P.a. palliceps. Den är ca 30 cm lång och det är inga yttre könskillnader på hanar resp honor. Ungfåglar har ofta röda fjädrar på huvudet men dessa försvinner i allmänhet vid första och andra ruggningen. Den blå rosellan är fullt utfärgad vid ca 15 månaders ålder, men de är som regel könsmogna redan vid 12 månaders ålder. rosella2.jpg (22098 bytes)
Det är en vacker fågel men sina klara gula och blå färger.

I vilt tillstånd häckar de under regnperioden. De häckar högt upp i gamla träd, i bohålor som kan vara ända upp till två meter djupa. De lägger 3-5 ägg som ruvas i ca 21 dagar och ungarna lämnar sedan boet vid ungefär 5 veckors ålder men stannar kvar hos föräldrarna i ytterligare några månader.

Rosellan är en trevlig fågel men den är liksom övriga rosellaarter känd för att vara svår att få riktigt tam. Det är inte en fågel man rekommenderar till någon som vill ha en tamfågel.

Den trivs bäst om den får leva tillsammans med en partner helst i en stor voljär.

Den kan vara ganska tuff både mot artfränder och andra arter så om man tänker sätta ihop en rosella med någon annan fågel måste man vara mycket observant och hålla noggrann kontroll så att det inte uppstår bråk.

De utfodras lämpligast med torr parakitblandning utan solrosfrö eller fågelpellets som basfoder. Dagligen ska de också ha färsk frukt och grönsaker. De brukar vara förtjusta i blötlagda fröer, speciellt i sk duvblandning. Självklart ska de också dagligen få färskt vatten. De ska alltid ha tillgång till extra kalk och mineraler i form av en kalk-/mineralsten.

Sommartid så uppskattar de att få små späda maskrosblad, nate och olika sorters gräsvippor, speciellt älggräs. Har man möjlighet att plocka färsk mogen havre så brukar de verkligen uppskatta det tillskottet på matsedeln (plocka lite extra och frys in inför vintern). Framåt hösten kan man ge dem nypon och rönnbär. Både nypon och rönnbär kan torkas eller frysas in, så fyll förråden inför vintern.

rosella.jpg (13928 bytes)

<< Tillbaka till Andra Arter

 

Copyright © Nymfkakadua.com 2002 - 2015