Undulat

En av de vanligaste arterna vi har som burfåglar är undulater, Melopsittacus Undulatus. De kommer ursprungligen från Australien där de lever  i stora flockar på upp till tusen fåglar. De lever hela sitt liv i denna flock och de häckar tillsammans i stora kolonier. Den vilda undulaten är grön. Undulaten kom till Europa på 1840-talet och har sedan dess varit en av de allra populäraste burfåglarna. En av anledningarna till att den är så populär är att det är en lättskött fågel som lätt blir mycket tam. Många lär sig också härma olika ljud och en del lär sig även att "prata". Det finns idag ett flertal framavlade färger som alla bygger på sex grundfärger, 3 gröna och tre blå. undulat1.jpg (29983 bytes)
Dessa färger finns sedan i ett flertal olika teckningar och de vanligaste är normaltecknad, isabell och opalin. Både honor och hanar har samma färgteckningar så det går inte att skilja könen åt genom att titta på fjäderskruden. Men på de flesta undulater kan man se vilket kön det är med ledning av vaxhuden som finns ovanför näbben. Hanar har blå vaxhud medan honor har brun. Men det finns undantag. En del honor kan ha ljusblå, skiftande i vit vaxhud och en del hanar kan ha helt rosa vaxhud. Dessa undantag förekommer inte hos de normaltecknade utan hos en del färgmutationer. Alla undulatungar har rosa vaxhud och i samband med första ruggningen börjar vaxhuden förändras. Undulaten har också odlats fram i en betydligt större variant, utställningsundulaten eller som den också kallas, den engelska undulaten. I fångenskap blir undulaten 8-10 år gammal men det finns de som blivit betydligt äldre. Undulaten är en livlig och nyfiken fågel och den trivs bäst om den har en stor bur inredd med färska grenar (med barken kvar) som den kan klättra runt i och gnaga på. Ta aldrig grenar från träd som står nära en väg och förvissa dig om att de inte är besprutade. Undulater brukar också uppskatta någon form av gunga och en klocka (pingla) som den kan leka med. I buren ska det också alltid finnas en kalk/mineralsten som den kan gnaga på.

Basfödan ska bestå av sk undulatblandning, en blandning av olika sorters hirs och kanariefrö. Det är viktigt att blandningen innehåller kanariefrö vilket tyvärr många färdiga blandningar saknar. Då ska du köpa rent kanariefrö och blanda i så att ca 50% av fröblandningen är kanariefrö. De måste också dagligen få någon frukt eller grönsak. Speciellt uppskattat brukar vara morot och äpple men även om en speciell sort är favoriten så ska man variera. Sommartid kan du också ge små späda maskrosblad och nate (våtarv). Både grönsaker och frukt ska alltid sköljas mycket noga. Självklart ska de alltid ha tillgång till friskt vatten. Många undulater är också förtjusta i blötlagda fröer. Lägg lite av den vanliga blandningen i blöt i 12 timmar och skölj sen noga och servera. Det som inte ätits upp inom några timmar ska du ta bort för blötlagda fröer surnar fort. Hel havre brukar också vara mycket uppskattat men tyvärr så blir de lätt feta av havre så det bör ges med måtta. Istället för att servera havre som mat kan du ge det som belöning och/eller muta. Undulater är ganska lätta att få att föröka sig i fångenskap. De bör vara minst ett år när de får häcka första gången men de får inte heller vara för gamla eftersom risken då är större att honan drabbas av värpnöd. Om du hänger upp en sk undulatholk som finns att köpa i de flesta zoo-affärer så brukar de ganska snart börja visa intresse. Lägg in lite fint kutterspån i holken som bomaterial. En del undulater vill ha det medan andra snabbt krafsar ut det. Du märker snabbt hur just ditt par vill ha det. Det är viktigt i samband med häckning att ge undulaterna extra fodertillskott i form av sk uppmatningsfoder som finns att köpa i välsorterade zoo-affärer. Honan lägger vanligtvis 4-8 ägg som sedan ruvas i ca 18 dagar. Äggen läggs varannan dag och kläcks sedan också varannan dag. Honan brukar ensam ruva äggen medan hanen sitter utanför holken och vaktar. Han matar honan under ruvningstiden och även sedan äggen kläckts.

Ungarna föds nakna och är helt beroende av värmen från honan och att bli matade. Vid ca 10 dagars ålder öppnar de ögonen och de har då också börjat få fjädrar. Vid ca 5 veckors ålder brukar ungarna hoppa ur holken. När ungarna hoppar ur holken brukar honan vanligtvis ha lagt nya ägg som hon ligger och ruvar. Om paret efter första kullen är i bra kondition kan du låta dem få ytterligare en kull direkt efter den första men efter andra kullen ska du alltid avbryta häckningen och låta dem vila i minst ett år innan du sätter upp holken igen.

 

undulat2.jpg (18984 bytes)

 

<< Tillbaka till Andra Arter

 

Copyright © Nymfkakadua 2002 - 2015