Skadligt för fåglar

Det finns mycket som är skadligt/giftigt för våra fåglar. En del saker är kanske självklara medan andra kanske är såna 'som man bara inte tänker på'. Förteckningen nedan är inte på något sätt heltäckande men ger tips om en del som är skadligt och vad vi ska tänka på att undvika när vi har fåglar.
 
Avocado. Dödligt giftigt för fåglar
Kaffe, te, choklad, alkohol, lakrits. Skadligt och bör absolut inte ges till fåglar
Salt. Vanligt salt är inte bra. Det kan på sikt ge njurskador. Undvik att låta fågeln smaka på mat som är mycket saltad. Detsamma gäller även de flesta andra kryddor vi använder i vår matlagning.
Tobak och cigarettrök. Tobak är giftigt och rök är skadligt. Håll tobak och fimpar utom räckhåll för fågeln och rök aldrig i samma rum som fågeln vistas.
Teflon. Upphettad teflon avger giftiga gaser som är direkt dödande för fåglar. Använd aldrig teflonpannor/kastruller i ett hem där det finns fåglar.
Rengöringsmedel och liknande. Skadligt/giftigt. Se till att ha preparaten på ett ställe där fågeln inte kommer åt det.
Målarfärg. Giftiga ångor. Måla aldrig inomhus om du inte har möjlighet att se till att fågeln är i ett rum dit ingen, absolut ingen, ånga/lukt letar sig in.
Blyerts. Giftigt.
Bläck- och tuschpennor. De allra flesta bläck- och tuschpennor innehåller giftiga ämnen så håll alla pennor utom räckhåll för fågeln.
Doftljus. De flesta doftljus innehåller oljor som när ljusen är tända avger giftiga ångor.
Doftspray. Det finns några olika varianter av sprayer som används för att fräscha upp/få bort dålig lukt inomhus och på textilier. Dessa innehåller ämnen som är skadliga för fåglar. Använd aldrig doftspray i ett hem där det finns fåglar. Ämnen från sprayen sätter sig i möbler och textilier och om fågeln är i kontakt med dessa så får den de skadliga ämnena på fjädrar och fötter. När den sedan putsar sig så får den i sig av de skadliga ämnena.
Metaller. De flesta metaller är mycket skadliga för fåglar. Låt aldrig fågeln leka med/knapra på metallföremål. Den kan få i sig små metalldelar som gör att den blir metallförgiftad. Även vanlig hushållsfolie innehåller skadliga metaller. Läs mer om Zink- och metallförgiftning i artikel under Blandat.
Insektsspray/bekämpningsmedel. All insektsspray innehåller ämnen som är mycket giftiga för fåglar. Spraya aldrig inomhus om du har fågel, inte ens om fågeln tillfälligt vistas nån annan stans. Giftiga ämnen sätter sig i möbler och fågeln kan sen få dem i sig.
Nagellack. Giftiga ångor och skadligt även torrt. Håll fågeln på avstånd om du målar naglarna. Var försiktig så den inte biter på en målad nagel och får i sig en flaga.
Krukväxter. Även om växten i sig inte är giftig kan den vara vattnad med något näringsmedel som är skadligt. Detsamma gäller blomjord.

 

Läs också Giftiga växter och Faror i hemmet.

 

Copyright © Nymfkakadua 2002 - 2015