Svarthuvad vitbukspapegoja

Svarthuvad vitbukspapegoja, Pionites melanocephala melanocephala, förekommer vilt i ÖstraVenezuela, Guayana och Norra Brasilien. De lever parvis eller i mindre grupper. Arten brukar ibland kallas för Caique (uttalas kajk).
Den har svart huvud, mörkgrön kropp och vitt bröst. Haka och kinder är gula och benen är orange. Näbben är gråsvart med rödaktig iris.
svarthuvad.jpg (23210 bytes)
Det är en kompakt liten fågel, ca 24 cm och den väger vanligtvis mellan 120 och 170 gram.
Det finns ingen yttre synlig könsskillnad mellan hona och hane så vill man vara säker på könet på en svarthuvad vitbukspapegoja bör man låta könstesta den.

De lever av frön, olika sorters frukt och bär och man utfodra dem med dem en liknande kost där man varierar frukt, grönsaker och bär. Fröblandningen ska vara av bra kvalité och helst utan solrosfröer. Som basfoder kan man istället för frö välja någon av de spceilla fågelpellets som finns. Vitbukspapegojor brukar också vara mycket förtjusta i blötlagda fröer. Bäst är att blötlägga sk duvblandning. De ska också ha tillgång till extra kalk och mineraler antingen genom en kalk-/mineralsten eller pulver som strös över fodret.

Det är en lämplig fågel att hålla som tamfågel. Den är livlig och akrobatisk och en mycket energisk fågel som dock kräver stort utrymme och sysselsättning i form av både färska grenar att gnaga på och leksaker att sysselsätta sig med.

Den blir lätt tam särskilt då den tas från föräldrarna så snart den är självständig vilket är vid ca 10 veckors ålder.

Man bör dock tänka på att de kan vara ganska högljudda med ett gällt tvåstavigt skrik. De kan lära sig härma olika ljud och även att "prata" även om de inte hör till de bästa talarna bland papegojorna.

<< Tillbaka till andra arter

 

Copyright © Nymfkakadua 2002 - 2015