Amasoner
Amasonpapegojor eller amasoner som vi brukar kalla dem är en av de vanligaste papegojarterna vi har som tamfåglar. Det finns många olika sorters amasoner, från de mindre som t ex vitpannad och tucuman till den stora mjölnaramasonen. Många av amasonarterna finns upptagna på Washingtonkonventionens Cites1-lista vilket innebär att de är utrotningshotade i naturen. Det är inte tillåtet att köpa eller sälja sådana arter utan särskilt tillstånd från Jordbruksverket och man måste också ha tillstånd för att få annonsera om man vill köpa eller sälja en art som finns med på listan. Amasonerna härstammar från sydamerika och från kringliggande öar. Karaktäristiskt för de allra flesta amasoner är deras gröna fjäderskrud och den korta breda stjärten. Det är ganska stora fåglar, 30-40 centimeter och de har alla en kraftfull näbb. Hos de allra flesta amasonarter är hanar och honor lika till utseendet och enda sättet att säkert få reda på könet är att låta könstesta fågeln. Det kan man enkelt göra genom DNA-test. De flesta fågelföreningar vet vart du ska vända dig för att få din fågel DNA-testad.
Amasoner tycker mycket om att klättra och svingar sig fram med hjälp av både fötter och näbb. De är också förtjusta i att ”gnaga och bita” så har man en amason så måste man se till att den har färska grenar som den kan gnaga och bita på.
En av de vanligare amasonarterna är den Blåpannade amasonen. Den lever vilt i Brasilien, Paraguay och Norra Argentina. Pannan är som man hör av namnet blå och hjässan är gul. Kroppen, vingar och stjärt är gröna. Den är ca 36 cm så det är en stor fågel. Ju yngre en blåpannad amason är desto mindre och blekare blått och gult har den i pannan och på hjässan.
Alla amasoner är mycket intelligenta och många av dem lär sig härma olika ljud och även att prata. De kräver en stor bur, ytan ska vara minst 1,44 kvadratmeter och längden minst 1,6 meter. Även när de har en stor bur så måste de dagligen få komma ut och röra på sig och vara tillsammans med familjen. Det är bra att ha ett iordninggjort klätterträd av naturgrenar och med leksaker som fågeln kan sitta i, klänga runt i och leka när den inte sitter i sin bur. En fördel med ett klätterträd är ju också att det oftast går att flytta så fågeln kan få följa med ”till de olika rummen” i hemmet. En så stor bur som en amason ska ha är ju omöjligt att flytta omkring.
Det är viktigt att se till att fågeln får en näringsriktig och balanserad kost. Där finns några olika alternativ. Antingen så kan man ge den papegojpellets som är ett fullfoder och då behöver man inte ge något annat. De flesta tycker mycket om olika sorters frukt så det bör man ge dem lite ändå.
Ett annat alternativ är att ge sk papegojblandning som basfoder. Papegojblandning består av olika sorters fröer och baljväxter och i en del finns också torkad frukt. Undvik blandningar med mycket solrosfrö i eftersom detta är ett mycket onyttigt frö pga sin höga fetthalt. Väljer man att ge papegojblandning så måste man också dagligen ge frukt och grönsaker så att fågeln får i sig de livsviktiga vitaminerna och mineralerna. Ge aldrig en fågel avocado eftersom den innehåller ett dödligt gift. Man kan också ge fågeln små smakbitar från det egna matbordet, t ex lite pasta, ris, potatis och t o m en liten biten kött. Men tänk på att aldrig ge stora mängder av en ”ny sorts mat”.
De flesta amasonungar som säljs i Sverige idag är uppfödda här. Det finns ganska många uppfödare runt om i landet så ska du köpa en amasonunge så ska du absolut välja en som är svenskfödd och ringmärkt och du ska även se till att du får med ett uppfödningsbevis. Många uppfödare låter DNA-testa ungarna så du när du köper fågeln vet vad det är för kön. Ska du däremot köpa en vuxen amason så är det inte lika säkert att du kan få tag på en som är född i Sverige eftersom de tidigare importerades i ganska stort antal.
Amasoner kan bli mycket tama men som alla andra papegojor så är de ganska tidskrävande och det är inte att rekommendera att du köper en såpass stor papegoja om du inte tidgare har fågelvana.
Det är viktigt att man är mycket bestämd i sin uppfostran av en papegoja eftersom den hela tiden ”testar gränser” och försöker sätta sig själv som flockledare. Man ska dock aldrig använda annat än rösten när man uppfostrar dem. De är intelligenta och lär sig snabbt vad ett ”Fy” eller ett ”Nej” betyder. Men låter man dem ta över och sätta sig själva som flockledare så är de inte trevliga som tamfåglar och lyssnar inte heller på vad de som står lägre i rang, dvs människan, säger.
Många amasonarter är uppförda på Washingtonkonventionens Cites1-lista vilket innebär att de är hotade i vilt tillstånd och att det krävs tillstånd från Jordbruksverket för att få handla och även förevisa dem.
Har du väl bestämt dig för att köpa en amasonpapegoja ska du vända dig till en fågelförening för där kan du få tips om uppfödare i din närhet.
Copyright © Nymfkakadua 2002 - 2015