Mångfärgad parakit

Mångfärgad parakit, Psephotus varius, kommer från Australien, där den lever i de inre delarna av landets södra hälft. Den är ca 28 cm. Det är lätt att se skillnad på könen eftersom hanen har starka klara färger medan honan är mera dov i färgerna.Hanen har en glänsande, nästan metallicskimrande, grönblå fjäderdräkt. Han har gul panna och en röd fläck i nacken. Buken är orangeröd och de mellersta vingtäckarna är gula och han har en vinröd fläck på vingen. Vingpennorna är mörkt blå. De övre stjärtpennorna är mörkblå, de undre ljusare blå med vit spets.

mangfargad.jpg (5156 bytes)

Honan har brunaktig, olivgrön fjäderdräkt. De mellersta vingtäckarna är mörkröda och hon har en mörk vinröd fläck i nacken. Både över och undersidan av gumpen är klart gulgröna. Vingpennor och stjärtfjädrar liknar hanens.

Ungarna liknar en vuxen hona i fjäderdräkten, men hanarna har något grönare hals och bröst, oftast med flera röda fjädrar på buken.

Färgerna och intensiteten i färgerna samt teckningen kan variera mycket från fågel till fågel.

Det finns hanar som är nästan helt gula på magen och benen, medan en del har mest rött.

Det är en livlig fågel som lämpar sig bäst att ha parvis i voljär eftersom den flyger mycket. Den är ganska tystlåten och när de låter så är det inte högljutt. Däremot så är hanarna mycket revirhävdande och det kan vara svårt att ha flera par i samma voljär utan att det blir bråk och tjafsande. De kan även vara svåra att hålla med andra arter.

De utfodras lämpligast med torr undulatfröblandning som basfoder. Dagligen ska de också ha färsk frukt och grönsaker. Självklart ska de ha färskt vatten varje dag. De brukar vara väldigt förtjusta i blötlagda fröer. Lämpligt är att blötlägga lite av deras ordinarie undulatblandning. De ska alltid ha tillgång till extra kalk och mineraler i form av en kalk-/mineralsten.

Sommartid så uppskattar de att få små späda maskrosblad, nate och olika sorters gräsvippor.

Det är ingen fågel man rekommenderar som tamfågel men vill man ha en vacker fågel att titta på så är den mångfärgade parakiten ett bra val.

mangfargade.jpg (20705 bytes)

Ett par av mångfärgade parakiter

<< Tillbaka till Andra Arter

 

Copyright © Nymfkakadua 2002 - 2015