Faror i hemmet

De flesta hem är fyllda med saker som med lite otur kan skada din nymf. Nedan finns några av de faror som finns och vad du kan göra för att undvika 'att olyckan är framme'.
 
Dörrar och fönster. Ha aldrig fönster eller ytterdörrar öppna, inte ens en liten springa. Risken finns alltid att fågeln kan ta sig ut. Om du känner att du måste ha möjlighet att öppna ett fönster. Ta för vana att alltid stänga in fågeln i buren innan du öppnar fönstret eller skaffa ett innerfönster i nät.
Fönsterrutor och speglar. Fågeln kan flyga in i fönstret/spegeln och skada sig. Första gångerna fågeln flyger fritt i rummet ska du dra ner persienner eller ha gardiner för fönstret och täcka över större speglar. Vartefter fågeln lär sig rummets begränsning kan du successivt vinkla upp persiennerna/dra ifrån gardinerna och ta bort det du täckt spegeln med.
Möbler. Möbler som står nära men inte emot en vägg kan utgöra en risk. Fågeln kan ramla bakom och fastna. Om man har bokhyllor som står mot varsin vägg och kant i kant i ett hörn så är det ett tomrum i hörnet. Ramlar fågeln ner där kan den omöjligt ta sig upp utan hjälp. Täck över hålet genom att lägga någon skiva ovanpå bokhyllorna.
Om fågeln är ute ta för vana att alltid titta innan du sätter dig ner. Stolen kanske redan är upptagen av fågeln.
Lådor och skåp kan vara rena dödsfällorna. Se upp innan du skjuter igen lådan/stänger dörren så inte fågeln sitter där. Nymfer är mycket nyfikna och en halvöppen låda är lockande.
Elkablar och kontakter. Se upp så inte fågeln biter på kablar och kontakter. En elstöt kan vara direkt dödande.
Badrum och toalett. I badrummet lurar många faror. Om fågeln ramlar ner i toalettstolen kan den omöjligt ta sig upp utan hjälp. Ta för vana att alltid fälla ner locket och låt aldrig badrumsdörren stå öppen. Många duschkabiner står ofta några centimeter från väggen och ofta i ett hörn och fågeln kan ramla emellan och fastna eller också vilsen hamna på golvet i det smala utrymmet mellan väggen och kabinen utan möjlighet att själv ta sig därifrån.
Många har också flaskor med olika typer av rengörings-/desinfektionsmedel stående på golvet i badrummet och många såna medel är dödligt giftiga.
Köket. Största faran i köket är att fågeln bränner sig på spisen eller på någon varm kastrull. Låt aldrig fågeln vara lös i köket när du håller på och lagar mat. Var alltid försiktig med vassa knivar och dylikt. I kök finns också skadliga medel, diskmedel i synnerhet maskindiskmedel som koncentrerat är mycket frätande. Se också upp med så att fågeln i ett obevakat ögonblick inte hoppar in i kylen när dörren är öppen. En annan stor fara är den gas som utsöndras från telfonpannor/kastruller. Läs mer Teflongas - dödligt giftigt
Golv och innerdörrar. Om fågeln brukar vara på golvet försök vänja den av med det. Lyft upp den på buren istället. Det är så lätt hänt att den blir trampad om den springer runt fötterna på folk. Många fåglar brukar tycka om att sitta på överkanten på innerdörrarna så att de från ovan kan hålla koll på 'flocken'. Sätt en gummikil under dörren så ingen kan peta igen den och klämma fågeln.
Giftiga växter. Många av de krukväxter vi brukar ha är giftiga för fåglar. Tro inte att du ska kunna ha sån koll på fågeln att du i tid hinner ingripa innan den hunnit äta av en giftig växt. I ett obevakat ögonblick så kan den ha hunnit ta en tugga. Ställ giftiga växter i ett rum där fågeln aldrig är eller ännu hellre 'kasta ut dem'. Förteckning över giftiga växter Giftiga växter.htm
Fläktar. Många har takfläktar eller mindre fristående fläktar. Ha aldrig en fläkt igång, inte ens på lågfart när fågeln är ute. Även om en takfläkt tycks snurra väldigt sakta så är ett slag av ett fläktblad oftast förödande. Fristående fläktar har oftast ett skyddsgaller men dessvärre är maskorna i skyddsgallret ofta alldeles för stora och om oturen är framme kan fågeln få in stjärt- eller vingpennor genom gallret.
För övrigt så måste du se till att du inte har 'trådgardiner'. Om fågeln sätter sig på en sån gardin så är risken mycket stor att den fastnar och kanske grips av panik och allvarligt skadar sig i sina försök att komma loss.

Det bästa du kan göra för att göra ditt hem 'fågelsäkert' är att gå igenom allt du har i rummen och kontrollera att det inte finns nåt som fågeln kan fastna i eller trassla in sig i eller ramla ner i (tex tomma vaser eller krukor). Vaser och krukor kan du fylla med hopknölat tidningspapper men sånt som fågeln kan fastna i eller trassla in sig i är det bäst att ta bort.

 
Lämna aldrig din fågel lös i hemmet utan tillsyn!                                                                                                                    Copyright © Nymfkakadua.com 2002 - 2015