Inför köpet

Innan du köper en nymf (eller annan fågel) så är det en del du ska tänka på och även förbereda så att allt är klart när du kommer hem med din nymf.
Först och främst så ska du läsa på så mycket du bara kan om nymfer. Kontakta någon nymfuppfödare. Det gör du enklast genom en fågelförening. Fråga så mycket som möjligt, fråga allt du funderar över om nymfer. Bara för att du kontaktat en viss uppfödare så ska du inte känna dig tvingad att sen köpa din fågel där. Det är viktigt att du känner förtroende för den du ska köpa av.
De allra flesta uppfödare tycker det är trevligt och roligt att bli kontaktade och delar gärna med sig av sina kunskaper.
Innan du köper fågeln måste du också köpa en bur och tillbehör och inreda den så att den är klar när du kommer hem med fågeln. Att välja bur är inte alltid så lätt men i avsnittet Bur och tillbehör får du tips och råd.
 
Det är ofta svårt att i förväg bestämma vilket kön man ska välja. För tamhetens skull spelar det ingen som helst roll. Både honor och hanar blir lika tama och tillgivna men en hane har mycket lättare att lära sig härma ljud och prata. Det är mycket få honor som gör det. I de flesta fall är det också helt omöjligt att se skillnad på könen på ungar. Så rådet till dig är, låt slumpen avgöra, köp den unge du fastnar för.
 
Det är också många gånger svårt att i förväg bestämma vilken färg man vill ha på nymfen. En liten vägledning i valet av färg kan du få i avsnittet färger
 
När du sedan bestämt dig eller valt ut några färger du är intresserad av är det dax att ringa runt till olika uppfödare och höra dig för vad de har för ungar. Ska du ha fågeln som tamfågel ska du försöka få tag på en så ung fågel som möjligt. En unge som är 8-9 veckor och precis är självständig är lättare att få tam än en som är äldre. Köp aldrig en unge som inte är självständig och äter helt själv för då måste du handmata den själv. Det är svårt att handmata en unge och det är inte alls säkert att den äter och du kan få stora problem vilket kan innebära dyra veterinärbesök. Förvissa dig om att den verkligen är helt självständig. De flesta uppfödare ringmärker sina ungar med fasta fotringar och det är bara positivt.
Dessa ringar sätts på när fågeln är ca 10 dagar gammal. Ringen är fågelns identitet så den ska du inte ta bort såvida inte fågeln har besvär av den. På ringen står det i vilken förening uppfödaren är med och uppfödarens medlemsnummer samt årtal och ett för fågeln unikt löpnummer. Under
Häckning kan du läsa mer om Ringmärkning.
Fördelen med att vända sig till en uppfödare är att de ungar som säljs direkt från uppfödaren ofta är yngre än de som säljs i zoo-affärer. De är ju också oftast uppfödda i hemmiljö och har sluppit den ibland mycket stressande transporten till zoo-affären. Dessutom kan du säkert få se föräldrar och syskon och om inte annat så kan det ju vara roligt att se hur de ser ut.
 
På sidan Välja nymf kan du läsa mer om vad du ska tänka på och vad du ska titta lite extra på innan du bestämmer dig för vilken fågel du ska köpa.
 
Oavsett vilket kön eller vilken färg du sen väljer är det viktigt att du inte köper 'första bästa nymf' utan du ska känna att det är just den du vill ha.

 

Köpet och hemkomsten
 
Oavsett om du köper din nymf direkt från en uppfödare eller från en zoo-affär är det några viktiga saker du måste tänka på och kontrollera innan du bestämmer dig för vilken av nymferna du vill ha.

Fågeln ska vara slät och fin i fjäderdräkten och den ska inte ha några matrester sittande på huvudet. Titta också så att den inte har kletig eller torkad avföring i fjädrarna runt kloaken. Ögonen ska vara pigga och alerta och fågeln ska nyfiket betrakta dig. Om det är flera fåglar i samma bur och någon ser sjuk och hängig ut så ska du tänka dig för väldigt noga innan du köper en fågel där. Ta god tid på dig och titta på fåglarna.
Köp inte den 'lilla stackarn' som sitter i ett hörn på burgolvet, med stor sannolikhet är det något som inte är riktigt som det ska.

Hemtransporten sker bäst i en kartong. Glöm inte göra lufthål. Är det kallt ute och du ska gå en längre sträcka måste du skydda kartongen med ex en filt eller ta kartongen innanför jackan. Är det varmt är det minst lika viktigt att skydda kartongen från gassande sol.
Väl hemkommen så gäller det att så smidigt som möjligt flytta över fågeln till buren.
Riv upp en sida på kartongen och håll den mot en öppen dörr på buren. Det kan ta lite tid men efter en stund brukar de flesta flaxa ut. Skulle den vägra lämna kartongen, ställ in hela kartongen i buren och öppna locket. När fågeln gått ur kartongen kan du låta den stå kvar i buren tills fågeln lugnat ner sig. Prata hela tiden lugnande med fågeln.
Det är en stor omställning för den att bli flyttad till en helt ny bur utan föräldrar, syskon eller kompisar som den tidigare suttit tillsammans med.
Men det brukar inte dröja lång stund innan den försiktigt börjar utforska sin bur. Låt den göra det i lugn och ro men om du är i samma rum så prata med fågeln
På natten kan du gärna ha en svag lampa tänd i närheten av buren så att fågeln inte sitter i mörker. Nymfer grips ganska lätt av panik på nätterna och flaxar runt i buren till synes helt besinningslöst. Har du en svag lampa tänd så minskar risken för panikflygning. Under
Kroppsspråk och beteende kan du läsa mer om panikflygning.

 

Copyright © Nymfkakadua 2002 - 2015