Kroppsspråk och beteende

Som alla andra djurarter så har nymfen ett kroppsspråk och speciella beteenden och läten som inom nymfvärlden betyder något speciellt.

Det är roligt att veta och känna till i vilka situationer den gör på ett visst sätt och framförallt att kunna avläsa dess humör och sinnesstämning av hur den håller tofsen.

Tofsen
Nymfer uttrycker mycket genom sitt sätt att ha tofsen och lär man sig vad som betyder vad så kan man tyda dess sinnesstämning

042510.jpg (12622 bytes) 041001.jpg (21794 bytes) När nymfen sitter lugn och är avstressad så har den tofsen bakåt nästan vågrätt och med spetsarna lite uppåt.

 

081602.jpg (83977 bytes) 050817.jpg (17883 bytes) När den är pigg och alert och uppmärksam så har den tofsen rätt upp ev lite framåt.

 

050815.jpg (19281 bytes) 041013.jpg (23761 bytes) Är den däremot mycket upprörd har den tofsen spänd rakt upp och lite framåt. Man kan även ibland se att det smårycker lite i kroppen som om den vilken sekund som helst ska fly och den sträcker ofta också på kroppen så att den blir smal.
 

 

61.jpg (16424 bytes) 050802.jpg (12500 bytes) Om tofsen ligger slickad bakåt kan det betyda att den fjäskar. Kroppsställningen är antingen lite framåtlutad med vingarna lite ut från sidorna eller också så står den uppsträckt nästan 'på tå' och har även här ofta vingarna lite ut från sidorna. Oftast så sjunger den samtidigt och går lite fram och tillbaka.
 

 

081606.jpg (52091 bytes) Tofsen ligger också som slickad bakåt om nymfen är arg och beredd att gå till anfall. Den har då också näbben lite halvöppen och det är inte ovanligt att den skriker eller bjäbbar.
 

 

Även när den är rädd ligger tofsen slickad bakåt och den sträcker oftast huvudet lite uppåt med öppen näbb samtidigt som den väser.

 

Kroppsspråk och beteenden
En nymf som vill vara ifred visar det oftast genom att backa undan och väsa om du sätter fram handen eller genom att skrika och göra utfall. Men det är sällan de biter om man inte försöker tvinga dem att tex kliva upp på handen eller om de känner sig trängda och inte kan 'komma undan'.

Däremot så biter de flesta ganska rejält om man tar fast dem och håller dem över ryggen. En nymf som blir fasthållen över ryggen skriker oftast mycket hjärtskärande och försöker på alla vis att slingra sig ur greppet.

 

Fjäskande
65.jpg (15883 bytes) En hane som fjäskar för en hona har vingarna lite ut från sidorna samtidigt som han går fram och tillbaka ofta på lite stela ben. Han kan ibland också göra små jämfotahopp och böja huvudet framåt och neråt, precis i landningen. Ibland böjer han ner hela framkroppen och det ser nästan ut som om han 'ligger på pinnen'. Detta fjäskbeteende är nästan alltid kombinerat med hög och ljudlig sång.
Om honan inte uppskattar hans fjäskande brukar hon fräsa och markera mot honom genom att hugga i luften och sen förflytta sig. Om hon däremot uppskattar hans uppvaktning så brukar hon lägga sig i parningsställning, dvs hon sitter lätt framåtlutad på en pinne och svankar med ryggen samtidigt som hon ofta har små 'pipljud' för sig.
Det är vanligt att en tam hane har detta uppvaktningsbeteende gentemot människor eller mot någon favoritleksak i buren. Det är inte ovanligt att han sedan försöker para sig med antingen människan eller parar sig med leksaken eller nåt annat i buren. Även honor brukar visa parningsbeteende gentemot människor eller saker i sin bur.
Bobyggande
Både hanar och honor brukar periodvis 'bygga bo' i ett hörn på burgolvet eller något trevligt ställe de hittar utanför buren. Har du tidningspapper på burbotten så brukar de strimla det i små bitar i ett hörn.
Hörnet brukar de också vakta och blir tämligen irriterade om man försöker ta i dem när de är i sitt hörn och håller på. Beteendet är fullt normalt, din fågel är i häckningskondition och vill häcka. Det är kanske dags att köpa en partner till den? Bobyggandet brukar vara övergående men periodvis återkommande.

 

Knackningar med näbben
Hanar brukar 'knacka' med näbben mot saker och ting. Mot pinnar och frökoppar och burbotten och annat som låter. Det är ett sätt att imponera och dra uppmärksamheten till sig.

 

Imponera
050814.jpg (18748 bytes) Både hanar och honor brukar ibland ställa sig med båda vingarna sträckta rakt ut. Det är också ett sätt att imponera på och att visa sig stor och vacker.
Lyfter den båda vingarna utan att sträcka ut dem så är det ett sätt att sträcka på sig. Är den för varm så håller den vingarna på samma sätt men då är oftast näbben lite halvöppen.

 

Klickande med tungan
Snabbt klickande med tungan mot näbbens insida betyder oftast "Jag är snäll och jag tänker inte bita dig".

 

Klickande med näbben
Näbbklickande är ett skarpt klickande ljud som fågeln kan göra när den känner sig hotad eller när den försvarar en sak eller sitt revir. Det är en varningssignal och om man inte håller sig undan så slutar det oftast med ett rejält bett.

 

Näbbskrapande
Fågeln skrapar undernäbben mot övernäbben. Det är oftast ett tecken på att fågeln känner sig trygg och mår bra. Det är vanligast att fågeln skrapar näbb på kvällen när det är dags att sova. Ibland kan man också höra det när fågeln sover.

Om din nymf skrapar näbben mot pinnar eller mot burgallret eller någonting annat i buren så kan det betyda lite olika saker. Antingen så tvättar den av näbben efter att ha ätit eller så skrapar den näbben för att hålla den i trim men det kan också vara ett sätt att hälsa på dig.

 

Gäspa
Precis som vi människor så gäspar även fåglar ibland.

 

Nysningar
Fåglar kan nysa av samma anledningar som vi. De nyser för att få bort damm och annat skräp ur näsborrarna. Om nysningarna är intensiva eller om de även är röda i näsborrarna eller om näsborrarna ser fuktiga ut kan det vara tecken på en förkylning och då är det säkrast att låta en veterinär undersöka fågeln.

 

Visslande, sjungande, pratande
Fågeln känner sig trygg och säker. Är det ett par fjäskar och sjunger hanen kanske för honan. Ljudligast brukar fåglarna vara på morgonen precis när det ljusnar. Men det är vanligt att en trygg och lycklig fågel sjunger och visslar "när som helst".

 

Småtjattrande/småpratande
Lågmält småtjattrande (småpratande) hörs vanligtvis kvällstid när fågeln satt sig tillrätta inför natten. Det är ett tecken på att fågeln mår bra och känner sig trygg. Om fågeln kan "prata" hör man ofta kvällstid hur den sitter och småmumlar för sig själv. Det är inte ovanligt att de dagtid sitter och pratar för sig själva med huvudet i tex en frökopp eller i en klocka eller något annat. 042515.jpg (6344 bytes)

Att prata med huvudet i en klocka ekar så mysigt.

Vicka på stjärten
En snabb vickning på hela stjärten fram och tillbaka är oftast ett tecken på att fågeln är glad kanske för att någon kommer hem. Den kan också göra så när den får vara med och göra något den brukar "tycka är roligt".

 

Stelbent gång
  • Mot en annan fågel eller mot en människa och med huvudet nerböjt är ett tecken på aggressivitet och ett försök att skrämma iväg inkräktaren.
  • Mot en annan fågel eller mot en människa med normal hållning på huvudet betyder oftast att fågeln uppskattar den andra individens närvaro och det kan vara en inbjudan till närmare kontakt.

 

Sitta på ett ben
Ett tecken på att fågeln känner sig säker och trygg. En trygg och säker fågel sover oftast sittandes på ett ben med den andra uppdragen mot buken och huvudet instucket i fjädrarna på ryggen.

 

Sträcka på sig
Precis som vi människor sträcker fåglar på sig för att mjuka upp kroppen och få igång blodcirkulationen. Det är viktigt för dem att sträcka ut benen som ju är belastade största delen av tiden men även att mjuka upp vingmuskulaturen. De sträcker oftast på ena vingen och benet samtidigt men kan också ibland sträcka på båda vingarna. Att detta skulle vara en typ av hälsning för att någon kommer är en helt felaktig uppfattning. Fågeln sitter och vilar och när det kommer någon sträcker den på sig för att den blir väckt och den vill då få igång cirkulationen.

 

Både tofsspel, kroppsspråk och beteende kan skilja från individ till individ men om du iakttar din nymf ordentligt så lär du dig ganska snart vad just din nymfs språk betyder.

 

Duschstilar Ensam hona som lägger ägg
Fjäderplockning  
Nymfer gillar att duscha Nymfen vill inte gå in i buren
Nymfen och andra fåglar  
Oönskad äggläggning Panikflygning nattetid
Ruggning  
Skrikande nymf Sovstilar
Sysselsättning  


 

 

Copyright © Nymfkakadua.com 2002 - 2015