Transportera fåglar
 

Transportera fåglar är inte alltid det lättaste och det är en del man måste tänka på innan man ger sig iväg med sin fågel.
 
Vilken typ av transportbur man ska välja beror lite på vilken fågel man ska transportera. Är det en unge eller en fågel som är rädd är en "hel" bur att föredra. De känner sig då tryggare och blir inte lika lätt skrämda av att det rör sig omkring dem som de blir i en mer öppen bur.
Är det en fågel som lätt blir stressad och uppjagad är det också bättre med en bur där den slipper se allt omkring sig.
 
I en bur med vanligt galler är också skaderisken större. Risken finns att fågeln flaxar runt och om olyckan är framme så kan den få ut en vinge genom gallret eller slå sönder sig mot gallret.
 
En av de vanligaste transportburarna är en sk katt-transport. De finns att köpa i katt- och hundbutiker och i välsorterade zoo-affärer.
 
Vanlig katt-transportbur. På bilden till höger med ett formsytt överdrag för transporter
i kallt väder.
 
Äldre modell på katt-transport
 
En täckt transportbur.
 
En mycket praktisk transportbur när man ska transportera ungar eller ungar. Lådan är indelad i 4 fack med löstagbara väggar emellan. Varje fack har ett eget lock.  
Om man använder en vanlig bur är det viktigt att se till att bottenlådan inte kan lossna och att alla dörrar är ordentligt stängda. Surra gärna dörrar och luckor med lite plastad ståltråd.  
 

De flesta fåglar varken äter eller dricker under en transport så om det är en kortare sträcka de ska transporteras så behöver man inte ha mat och vatten i transportburen. Jag brukar själv sätta gränsen vid en timmes bilresa. Räknar jag med att det tar längre tid så sätter jag in en hängkopp med fröer och en med lite vatten i. Under 1 timmes resa så brukar jag ändå hänga in en hirskolv men det är sällan de äter av den.

Om resan tar flera timmar måste man stanna med några timmars mellanrum för att ge fåglarna en chans att äta och dricka. Det kan ju vara skönt att själv få en liten ”bensträckare” också.

Jag rekommenderar att täcka över transportburen så fågeln slipper se allt "otäckt och farligt" som rör sig utanför bilen. Sommartid räcker det med ett tunt skynke, tex ett badlakan men vintertid måste det vara något tjockare som står emot kylan, t ex en filt eller ett täcke. Bäst är att ha ett tjockt formsytt fodral men såna finns tyvärr inte att köpa så vill man ha ett sånt får man själv ta fram symaskinen. 

Var i bilen är det då bäst att ställa transportburen? På passagerarplatsen, i baksätet eller i bagageutrymmet om man har en kombi. Oavsett var man väljer att placera den så måste den förankras för annars vet man aldrig var den tar vägen vid en häftig inbromsning. Att dra ett bälte över den är helt förkastligt då bältet inte spärrar en så låg vikt. Man får vara uppfinningsrik. Själv ställer jag den alltid på passagerarplatsen och drar ett spännband runt buren och ryggstödet. Det går säkert att göra likadant i baksätet och de flesta kombibilar har fästöglor som man kan använda sig av.

Men tänk på att aldrig ställa buren i direkt utblås från AC-n. Det drar och då finns risk att fågeln blir förkyld.

Om man kör i mörker så ska man tänka på att andra bilars strålkastare kan svepa in i bilen och skrämma fågeln. Då måste man täcka över lite extra just där ljuset träffar eller flytta på buren.

 Ett litet tips är att vänja fågeln vid transportburen innan man ger sig iväg. Börja några veckor innan och sätt in fågeln och låt den sitta där en stund och äta t ex en hirskolv. Bär också runt buren lite så fågeln vänjer sig vid att den rör sig. Har du möjlighet att även ta någon kortare tur med fågeln i bilen innan resan så är det bra både för dig och fågeln. Fågeln vänjer sig vid ”skumpandet” i en bil och du ser hur den reagerar. Det finns en del fåglar som blir åksjuka men det är ovanligt. Om fågeln ser ut att må dåligt av att åka bil så får du ta ställning till hur du ska göra.

Kanske det går att träna bort genom mycket korta bilturer i krypfart och framförallt mycket mjuk körning.

Går det inte att träna bort så blir du nog tvungen att tänka om lite. Kanske ta ett annat färdmedel än bil, stanna hemma eller skaffa fågelvakt. 

 


 

 Copyright © Nymfkakadua 2002 - 2015