Foder

Din fågel måste få en bra och näringsriktig kost för att må bra. Den ska alltid ha tillgång till färskt vatten och en fröblandning och/eller pellets som basföda. Varva inte så du ger frö ena dagen och pellets nästa dag. När de äter pellets behöver de dricka mer än när de äter frö och de kan inte ställa om sig från den ena dagen till den andra. Varvar du finns risk för att din fågel antingen dricker för lite eller för mycket vatten.
 
Den bästa fröblandningen för nymfer är undulatblandning. Du ska absolut undvika alla sorters fröblandningar som innehåller solrosfrön. Solrosfrön innehåller alldeles för mycket onyttiga fetter som på sikt kan orsaka leverskador. En del blandningar innehåller andra feta fröer som t ex safflor men i liten mängd är dessa ok då de innehåller nyttiga fetter till skillnad mot solrosfröer.
Komplettera gärna fröblandningen med lite hel oskalad havre eller använd havre som belöning och godis. En hirskolv lite då och då brukar också vara uppskattad även om många nymfer ofta smular sönder den utan att äta speciellt mycket.
Det finns många olika blandningar på marknaden. En fullgod blandning till nymfer bör innehålla. Procenten är ca och avsedd som vägledning. Om du hittar en blandning som innehåller lite mer eller mindre av någon frösort så är det helt ok.
  • Gul hirs – 50 %

  • Röd hirs – 18 %

  • Vit hirs – 12 %

  • Skalad havre – 9 %

  • Kanariefrön – 5 %

  • Linfrön – 3 %

  • Safflor – 2,5 %

  • Negerfrön – 0,5 %

Det är endast ett fåtal blandningar som innehåller safflor och om blandningen du köper innehåller övriga fröer enligt ovan är det ändå en fullgod blandning och du kan om du vill komplettera med lite safflor. Men det är inte nödvändigt för att få ett bra foder till nymfer. Många nymfer är förtjusta i bovete och vill man kan man komplettera med lite helt bovete också.

Det finns ett flertal olika sk budgetblandningar på marknaden. Dessa blandningar brukar gå under benämningen budget- eller klassiska men är INTE fullgoda blandningar till nymfer. De är framtagna för att i första hand uppfödare ska ha en grund och sedan själva komplettera med ytterligare frösorter.

Köper man en av dessa budgetblandningar MÅSTE man för att få ett fullgott nymffoder blanda i de frösorter som specificeras ovan och i sådan mängd så att det överensstämmer med procenten där.

Många fröer finns att köpa i lösvikt eller i 1, 4 resp 10 kilosförpackningar. Att köpa en budgetblandning för att sedan komplettera den till ett fullgott nymffoder blir mycket dyrt. Man får också räkna med att man, när man blandat 25 kilo icke fullgott foder, med mer frö så att det är ett fullgott nymffoder står där med minst 50 kg frö. Frö är färskvara och kan inte förvaras hur länge som helst. Färdigförpackade påsar/säckar ska vara datumstämplade.

Överst hirskolvar.

I mitten två olika sorters pellets och vanlig undulatfröblandning

Nederst duvblandning för blötläggning och uppmatningsfoder

072401.jpg (23427 bytes)
Du ska också ge nymfen någon sorts frukt eller grönsak varje dag. Obs! Absolut inte avocado. Det är dödligt giftigt för fåglar. En del nymfer är väldigt kinkiga när det gäller att äta frukt och grönt. Men var envis och servera varje dag. De brukar så småningom upptäcka att det är gott med frukt och grönt. Jag har själv upptäckt att de flesta nymfer brukar gilla morötter och lätt förvälld broccoli. Isbergssallad brukar också höra till en av favoriterna. Den frukt åtminstone mina egna nymfer uppskattar mest är äpplen och mango. Ett litet knep att få dem att äta frukt och grönt är att placera det högt upp i buren, nära favoritsittplatsen och sätta frökopparna långt ner i buren. De är av naturen lite lata av sig och slipper de gå ner och äta så gör de det. 
 
Men det finns de nymfer som totalvägrar att äta annat än torrt frö. Då måste man se till att ge dem extra vitaminer och mineraler. Det bästa är att köpa ett pulver som blandas i fodret. Undvik att blanda vitaminer i vattnet då vitaminerna snabbt förlorar sin verkan och vattnet blir dessutom unket och risken finns då att nymfen inte dricker något alls. 
 
Blötlagda fröer är ett näringsrikt och ofta uppskattad foder. Lägg iblöt lite av nymfens vanliga fröblandning (som då inte får innehålla pellets eller vitaminkulor) eller hel duvblandning och låt det stå i rikligt med vatten i ca 12 resp 24 timmar. En dryg matsked torrt frö är lagom portion till en nymf. Skölj sen mycket noga och servera. Blötlagt frö surnar fort så om nymfen inte ätit upp inom ett par timmar ska du ta bort det. Det är precis när groningsprocessen startat som fröerna är som mest näringsrika. Blötlagd duvblandning är ett kraftigt foder så det ska du inte ge mer än högst ett par gånger i veckan. Blötlagd undulatblandning kan du däremot ge dagligen. 
 
Lite kokt pasta, kokt potatis, kokt ris och hårdkokt hackat ägg brukar vara uppskattat. Likaså en hård brödbit att få knapra sönder. Många tama nymfer vill vara med och smaka av det som ligger på tallriken och det mesta kan man låta dem ta en smakbit av. Men de ska inte ha något som är saltat då salt kan skada deras njurar.
 
Vad man absolut inte ska ge dem är som nämnts ovan avokado då de innehåller ett gift som är dödligt för fåglar. Rabarber ska du inte heller ge och låt dem inte heller smaka på kaffe eller te och självklart inte på alkohol. Basilika och persilja innehåller eteriska oljor som är giftiga och kan ge nerv-, njur- och leverskador. Fåglar är laktosintoleranta så rena mjölkprodukter ska man undvika då de om de äter det kan bli dåliga i magen. Man ska inte heller ge dem frukt och nötter som tillhör de sk stenfrukterna då de innehåller blåsyra.
Sommartid finns det mycket i naturen som man kan plocka och ge nymfer. Små späda maskrosblad och nate (våtarv) brukar vara uppskattat. Även olika sorters gräsvippor. Plocka aldrig nära en väg och skölj alltid väldigt noga.
 
080404.jpg (30940 bytes)  
Lutinohona sitter utomhus och njuter av solen och av färskt gräs Morötter är gott!

 

A-vitaminbrist Antibiotika Eteriska oljor
Animaliskt protein   Dåligt foder Ätbart från naturen
Fröblandningar Frösorter Blötlagda fröer
Giftiga växter Grodda/blötlagda fröer  
Lära nymfen äta frukt och grönt Lördagsgodis  
Näringstabell - grönsaker Näringstabell - frukter  
Protein- och fett i olika fröer Stenfrukter - olämpligt till fåglar  
Vitaminer Giftigt resp skadligt  

                                   

Copyright © Nymfkakadua.com 2002 - 2015