Olika frösorter

De flesta fröblandningar innehåller ett flertal olika frösorter. Att det kan variera såpass mycket i fett och proteinmängd beror på att fröerna odlas i flera länder och under olika förutsättningar. Det kan också bero på vilken skörd fröet kommer från, första, andra eller kanske t o m från tredjeskörden.

Hirs– det finns ett flertal olika sorters hirs. De vanligaste är vit och gul hirs. 

Vit och gul hirs finns i de flesta blandningar och i en del brukar det finnas även röd hirs och japan hirs men bara i mindre mängder.

Hirs är ett magert frö, fetthalten är 3-4% och proteinhalten är 9-11%.

 

Kanariefrö– är ett vanligt frö i blandningar. Det innehåller 1-6% fett och 11-15% protein. Att det skiljer så mycket på fetthalten beror på var det odlats och vilken skörd på året det kommer från.

Havre– skalad havre är vanlig i blandningar. Havre innehåller 7-10% fett. Det är nyttiga fetter men man bör vara lite försiktig med havre till fåglar som lätt blir överviktiga. Proteinhalten är ca 13%. Vad man dock ska tänka på är att skalade fröer snabbt tappar allt näringsinnehåll och lättare blir dåliga än de med skal på.

Vete– är mycket magert, bara ca 2% fett och det innehåller ca 10-12% proteiner. Vete lämpar sig utmärkt för blötläggning.

Hampfrö– innehåller ca 40% fett och 12-19% proteiner. Det är ett fett frö som bör ges med måtta. Kan vara svårt att blötlägga då hampa är ångbehandlat för att förhindra att det gror.

Safflor– finns i många blandningar. Innehåller ca 28% fett och 14 % protein. Ett fett frö men fetterna är nyttiga fetter. Bör ges med måtta.

Linfrö– ett relativt fett frö, ca 31-34% och innehåller mycket proteiner, 22-24%. Linfrö innehåller blåsyra och man ska därför aldrig ge mer linfrö än det som ev finns i fröblandningen.

Negerfrö– ett frö som finns i många blandningar. Innehåller 42% fett och ca 21% proteiner.

Solrosfrö– ett mycket fett frö som finns i en del blandningar men som bör undvikas då fetterna är onyttiga fetter. Innehåller ca 47% fett och ca 24% proteiner.

Oskalad havre– brukar vara uppskattat som både mat och sysselsättning. Kan även blötläggas.

 

 

Copyright © Nymfkakadua.com 2002 - 2015