Fröblandningar

Det finns ett flertal olika märken på marknaden av mer eller mindre bra kvalitet.

Oavsett vilken sort du väljer ska du alltid vara noga med att kontrollera kvaliteten.

En bra fröblandning till nymfer bör innehålla fröer specificerade nedan för att kunna sägas vara en fullgod blandning.

Procenten kan variera några procent upp eller ner men inte mer. Skalade fröer tappar snabbt i näringsinnehåll och därför är det bra om blandningen innehåller så lite skalat som möjligt.
Det som brukar vara skalat är havre och blandningen bör absolut inte innehålla mer än max 10 % skalad havre.

 Fullgod blandning till nymfer

 Det är endast ett fåtal blandningar som innehåller safflor och om blandningen du köper innehåller övriga fröer enligt ovan är det ändå en fullgod blandning och du kan om du vill komplettera med lite safflor.
Men det är inte nödvändigt för att få ett bra foder.

Många nymfer är förtjusta i bovete och vill man kan man komplettera med lite helt bovete också.

 Budgetblandningar – icke fullgoda för nymfer

Det finns ett flertal olika sk budgetblandningar på marknaden. Dessa blandningar brukar gå under benämningen budget- eller klassiska (i fågelkretsar även kallade snikblandning) men är INTE fullgoda
blandningar till nymfer. De är framtagna för att undulatuppfödare ska ha en grund och sedan själva komplettera med ytterligare frösorter.

Köper man en av dessa budgetblandningar MÅSTE man för att få ett fullgott nymffoder blanda i de frösorter som specificeras överst och i sådan mängd så att det överensstämmer med procenten där.

 Det finns blandningar som innehåller

Ibland är något av ovanstående mängd mindre och ersatt med skalad havre.

Dessa blandningar brukar gå under benämningen klassiska (i fågelkretsar även kallade snikblandning) men är INTE fullgoda blandningar till nymfer. De är framtagna för att undulatuppfödare ska ha en
grund och sedan själva komplettera med ytterligare frösorter.

Köper man en av dessa budgetblandningar MÅSTE man för att få ett fullgott nymffoder blanda i de frösorter som specificeras överst och i sådan mängd så att det överensstämmer med procenten där.

 Det finns även en färdig blandning som innehåller

Inte heller denna blandning, som brukar gå under benämningen standard är fullgod för nymfer. Den innehåller alldeles för mycket vit hirs och för lite röd hirs.
Även denna blandning måste kompletteras med ytterligare fröer för att kunna räknas som fullgod till nymfer.

Vit hirs är den hirs som innehåller minst näring och en bra blandning bör inte innehålla mer än max 15 % vit hirs.

Många fröer finns att köpa i lösvikt eller i 4 resp 10 kilosförpackningar och i 25-kilossäckar. Att köpa en budgetblandning för att sedan komplettera den till ett fullgott nymffoder blir mycket dyrt.
Man får också räkna med att man, när man blandat 25 kilo icke fullgott foder, med mer frö så att det är ett fullgott nymffoder står där med ca 50 kg frö.
Frö är färskvara och kan inte förvaras hur länge som helst. Färdigförpackade påsar/säckar ska vara datumstämplade.

Blötläggning

Blötlagda fröer och/eller duvblandning är näringsrikt och bra att ge. I samband med blötläggning startar en groningsprocess som frigör vitaminer och näring. Blötlagt vete innehåller mycket E-vitamin och det
är den vitaminen man brukar kalla för fertilitetsvitamin. Vill man inte att fåglarna ska häcka ska man vara lite försiktig med att ge blötlagd vete.
Många gillar hel blötlagd havre och det är om man inte vill de ska få extra tillskott av E-vitamin ett bra alternativ till vete.

Att dagligen ge blötlagd duvblandning är inte heller bra då det blir ett alldeles för kraftigt foder för nymfer. Blötlagd duvblandning bör inte ges mer än ett par gånger per vecka.

Ger man blötlagt dagligen är det bästa att varva och ge vanlig blötlagd fröblandning vissa dagar och duvblandning de andra.

Att blanda hel duvblandning och vanlig fröblandning och sedan blötlägga är inte bra då duvblandningen kräver längre blötläggningstid än fröblandningen.

Vad man ska tänka på är att krossade blandningar är ”döda”. Det är ganska vanligt med krossade duvblandningar men den hela duvblandningen är att rekommendera. Krossade fröer tappar snabbt
näringsinnehållet och efter bara några månader är det helt utan näring. Ett krossat frö kan inte heller gro och någon groningsprocess startar alltså inte vid blötläggning. Det enda som händer är att
det sväller av vattnet och man lurar sig själv då man tror att fåglarna får i sig näring av det fodret.

Bäst är att blötlägga hel duvblandning och om fåglarna inte äter den hela blandningen kan man själv krossa den efter blötläggningen.

  

Copyright © Nymfkakadua.com 2002 - 2015