Grodda/blötlagda fröer

De flesta nymfer är mycket förtjusta i grodda/blötlagda fröer. När vi i fågelsammanhang pratar om grodda fröer så menar vi oftast blötlagda fröer. Det är precis när groningsprocessen startat som fröerna innehåller mest näringsämnen. I fröer som fått ligga fuktigt såpass länge att det bildats riktiga groddar är det stor risk för att det även bildats mögel. Det är därför viktigt att man dagligen blötlägger nya fröer och kastar det som inte går åt. En matskål med blötlagda fröer bör inte heller stå i buren mer än högst en halv dag. Det som fågeln inte äter upp på en gång surnar inom några timmar.
 
När du ska ge din nymf blötlagda fröer tar du en dryg matsked per nymf av den vanliga fröblandningen och sköljer det och sedan lägger det i rejält med vatten i cirka tolv timmar. Fröna har då svällt ganska rejält och groningsprocessen har startat. Skölj mycket noga och servera. Enklast är att skölja fröerna i ett durkslag.
 
Använder du fröblandning med pellets eller torkade frukter i så ska du inte använda den för blötläggning. Köp i så fall vanlig undulatblandning och ha till blötläggning. Själv brukar jag blanda i ungefär 25% hel oskalad havre och 25% vete i det frö jag blötlägger och jag har märkt att både havren och vetet är mycket uppskattat. Vete innehåller stora mängder E-vitamin, det sk fertilitetsvitaminet, så om du inte planerar att låta dina fåglar häcka eller om du har en ensam hona ska du undvika att ge blötlagt vete.
En del nymfer tycker också om blötlagd duvblandning. Den innehåller större fröer och baljväxter, bla olika sorters ärtor och bönor och majs. I och med att det är såpass stora fröer så måste den ligga i blöt i 24 timmar innan den serveras. Efter 12 timmar i vatten så måste den sköljas noga och vattnet bytas. Duvblandning är ett mycket kraftigt och proteinrikt foder och till nymfer bör det inte ges mer än ett par gånger i veckan. Om du köper duvblandning ska du köpa hel duvblandning och inte den som innehåller krossade baljväxter. Krossat är "döda" fröer och gror inte. Det enda som händer vid blötläggning är att det sväller men näringsmässigt är det praktiskt taget värdelöst.

 

   
     
     
  Copyright © Nymfkakadua 2002 - 2015