Lära nymfen äta frukt och grönt  
     
Många nymfer vägrar konsekvent att äta frukt och grönsaker. Både frukt och grönsaker innehåller viktiga vitaminer som det är absolut nödvändigt att fågeln får i sig för att må bra. Visst finns det syntetiska vitaminer som man kan tillsätta i fröblandningen men 'naturliga' vitaminer är alltid det bästa. Tänk på att ge fågeln obesprutade grönsaker och skala alltid frukten. Skaffa en separat liten matskål/kopp för frukt och grönt. Ställ eller häng koppen på ett ställe i buren som nymfen ofta brukar vara på. Börja med att lägga i några små bitar av t ex äpple. Äter nymfen så är det bara att prova med andra frukter och olika sorts grönsaker (ge aldrig avocado, det är dödligt giftigt). Om den däremot inte äter så måste du försöka få den att förstå att det är mat. Var envis. Ge den en liten bit av samma sort frukt/grönsak varje dag. Variera inte innan den lärt sig tycka om och äta t ex äpple. Frukt och grönt blir ganska fort dåligt så du måste ge den nytt varje dag även om den inte ätit något. Om du 'byter' fruktsort varje dag så hinner den aldrig vänja sig vid en sort innan det serveras en ny. När den lärt sig tycka om och äter av en sort så ger du den både det den är van med och något annat också. Det nya brukar slinka ner det också.
Har den väl fått smak på frukt och grönt så brukar det gå bra att variera. Jag har själv märkt att det som är mest populärt är äpplen, morötter och broccoli. Banan är något som ratas av alla mina nymfer. Läs mer om vitaminer och vad som innehåller vad i avsnittet vitaminer.
Det finns nymfer som vägrar äta frukt och grönt som serveras i buren. Är din nymf tam får du försöka fresta den genom att själv äta frukt när den är med dig. Tama nymfer liksom andra tama djur brukar vilja provsmaka av det som matte och husse äter.


Om du trots allt inte lyckas få din nymf att äta frukt och grönt så finns det inget annat att göra än att köpa vitamin/mineralpulver och blanda ner i fröblandningen.
 
 
Morötter är gott och det går också bra att sitta på dem.
 
Sallad är också gott!

 

                                                                                                                        Copyright © Nymfkakadua.com 2002 - 2015