Dåligt foder

Många gånger hör man att ett visst märke, framförallt när det gäller pellets, är dåligt, pga att någon har hittat mögel i fodret. Ja naturligtvis var just det mögliga fodret dåligt, men vad berodde möglet på.
Allt foder möglar om det utsätts för fukt. Var i distributionskedjan detta inträffat är ju omöjligt att säga, men det är mycket, mycket sällan fodret är dåligt när det lämnar tillverkaren.

Det är bäst att börja med att rannsaka sig själv och ställa sig frågan, hur förvarar jag själv fodret. Många gånger förvaras fodret i tättslutande burkar eller påsar, i kyl, sval eller i frys. En del tar ut veckobehovet
och lägger i en burk som sedan står i rumstemperatur. Har denna burk tättslutande lock är det som bäddat för en bra grogrund för mögel. Kallt foder i en burk med tättslutande lock i rumstemperatur, då bildas
det kondens som i sin tur gör att fodret möglar. Detta gäller både fröblandningar och pellets.
En del tar ut dagsbehovet. Samma sak här. Varmt, kallt, varmt, kallt, kombinerat med tättslutande förpackning, då bildas kondens. Är man säker på att man själv förvarar fodret rätt så får man gå bakåt i kedjan.

Hur transporterade jag hem fodret? Hur förvarades fodret där jag köpte det och hur transporterades fodret dit? Låg det kanske på en lastpall utomhus en längre tid innan det kom in under tak? Enda sättet att få
rätsida på problemet med foder som möglar är att ta reda på var i kedjan bristerna finns och sedan påtala detta för berörda parter.
Om vi bara skyller på fodret och inte utreder orsaken så kommer vi för all framtid att stöta på mögligt foder lite då och då.

Det är inte ovanligt att man hittar larver i fröblandningar eller i förpackningarna till fröstänger (sk crackers). Ofta kan man se små vita bomullsliknande tussar i hörnen i förpackningarna och det är ett tecken på
att det finns larver. Ibland så upptäcker man det först när larverna blivit till malar som flyger omkring. Larver i fröna är ett tecken på att fröna inte är färska så du ska inte ge din fågel av den maten.
Kasta bort hela förpackningen eller lämna tillbaka den till butiken där du köpte den. Om du kastar den bör du ändå informera butiken där du köpte fodret.

Fräscht frö 'luktar gott', inte unket eller surt, och det ska inte vara dammigt.

Kontrollera alltid datumstämpeln på förpackningarna och köp aldrig något där datumet passerats.

Hirskolvar säljs ofta i tättslutande förpackningar. Ibland kan man med blotta ögat se mögel på 'skaftet' mellan 'hirsklasarna', så syna kolvarna mycket noga. När du öppnar påsen ska du också lukta i påsen.
Luktar det unket eller surt är kolvarna inte fräscha så då ska du inte ge din fågel av dem.

Fåglar är känsliga för dåligt foder, oavsett om det är pellets eller frö så var alltid mycket noga med den mat du ger dem. Om det finns mögel/mögelsporer i fodret så bildas det ett gift (aflatoxin) som kan leda
till att din fågel insjuknar och i värsta fall får så svåra skador att den inte överlever.

 

Copyright © Nymfkakadua.com 2002 - 2015