Blötlagda fröer  

 

Blötlagda fröer är ett bra och vitaminrikt och oftast väldigt omtyckt näringstillskott
 

Alla fröblandningar utan pellets och/eller vitaminer går bra att blötlägga. Även duvblandning lämpar sig utmärkt för blötläggning. När det gäller duvblandning så ska det vara hel blandning. Den krossade sväller enbart och någon groningsprocess startar inte så den ger ingen som helst extra näring eller extra vitaminer. Duvblandning är kraftigt foder och det ska man inte ge mer än några gånger i veckan. Hel vete brukar vara omtyckt men om man ger mycket vete ska man ha i åtanke att det innehåller mycket e-vitaminer och det stimulerar till häckning/äggläggning.

 

Vid blötläggning är de blötlagda fröerna som mest näringsrika när groningsprocessen precis startat. Dvs när skalet spruckit och det kikar fram en liten grodd. Ju längre grodden blir desto närings- och vitaminfattigare blir det som blötlagts.

 

När man serverar blötlagt ska man inte ge mer än att fåglarna äter upp det inom ett par timmar. Blötlagda fröer som får stå framme i rumstemperatur surnar snabbt och det bildas bakterier.

 

Hur mycket man ska blötlägga är svårt att säga då en del fåglar inte äter alla sorts fröer så där får man prova sig fram.

Mät upp fröerna du ska blötlägga och skölj dem noga. Enklast är att skölja dem i ett durkslag. Slå sedan upp fröerna i en skål med rikligt med vatten. Skölj fröerna lite då och då under blötläggningstiden. Efter ca 12 timmar i vatten för fröblandningar innehållande mindre fröer, vete och hel havre och 24 timmar i vatten för hel duvblandning och fröblandning med stora fröer, är det dags att skölja mycket noga och sedan ge det till fåglarna. 

 

Första gångerna man ger blötlagda fröer är det inte säkert att de ens smakar på dem. Men var envis och servera nytt varje dag. Förr eller senare så kommer de att smaka och förhoppningsvis inse att det är gott.

 

Copyright © Nymfkakadua 2002 - 2015