Fjäderplockning

plockadhona.jpg (23651 bytes) Fjäderplockning är en mycket trist företeelse som kan orsakas av en mängd olika saker. Oavsett av vilken orsak din nymf plockar sig är det viktigt att så snart du märker att den gör det försöker fundera ut anledningen och göra något åt det. Fjäderplockning blir tyvärr ofta en ful vana som ofta sitter i även om orsaken till problemet är åtgärdat. Ju längre det får gå innan problemet åtgärdas desto svårare är det att komma tillrätta med.
En pärlhona som efter att ha varit en familjs medelpunkt glömdes bort och inte längre fick den uppmärksamhet hon en gång fått.

 

Brist på sysselsättning
Det är en av de vanligaste anledningarna till varför en nymf plockar sig. Se till att den har leksaker och färska grenar i buren att sysselsätta sig med när den är ensam hemma. När du är hemma måste du ägna extra mycket tid åt fågeln för att bryta den fula vanan. Hjälper inte det så måste du fundera på om du ska skaffa en kompis till din nymf.
 
Foder
Den kanske får en allför näringsfattig och ensidig kort. Näringsbrist kan utlösa klåda som gör att fågeln plockar sig. Se till att förändra matvanorna. Se avsnitten foder och vitaminer.
 
Torr luft
Luften i rummet där fågeln står är kanske för torr? Duscha nymfen ett par gånger i veckan och köp ett fågelbadkar, den större modellen, så den kan ta sig ett dopp när andan faller på.
 
Burens placering
Buren kanske står så placerad så att fågeln blir stressad av att det ständigt passerar människor eller kanske andra husdjur. Det kan också vara så att buren står alldeles för mörkt. Eller så kanske den står placerad i ett rum där det nästan aldrig vistas någon. Placera buren centralt men ändå någorlunda skyddat helst mot en vägg så att nymfen 'kan dra sig undan' och slipper ha liv och rörelse runt hela buren.
 
Ohyra
Ohyra, löss, är mycket ovanligt hos våra tamfåglar. Om du ändå misstänker löss kan du lägga ett vitt skynke över buren på natten. Har fågeln löss så ser du tydliga små rödbruna prickar på skynket på morgonen. Kontakta en veterinär för behandling.
 
Sjukdomar
Många sjukdomar yttrar sig i att fågeln får klåda och börjar plocka sig. Ett tecken på att det är frågan om någon sjukdom är att huden är rödaktig istället för rosa. Kontakta en veterinär.
 
Plockar varandra
Har du två fåglar och den ena plockar den andra, vanligast på huvudet eller runt halsen, så måste du dela på dem så att fjädrarna på den som är plockad får en chans att växa ut. När du sen sätter ihop dem igen måste du se till att de har sysselsättning i buren i form av leksaker och färska grenar. Skulle plockning fortsätta så måste de leva separerade från varandra.
 

Plockar sina ungar
Det är inte ovanligt att föräldrarna ger sig på och plockar fjädrarna av sina ungar. Om det är den ena föräldern som plockar så måste du flytta ut den från buren där ungarna är. Den andra fortsätter nästan alltid att själv mata upp ungarna. Om det däremot är båda föräldrarna som plockar så har du inget annat val än att flytta båda föräldrarna och handmata ungarna. Att handmata nymfungar är inte alltid så lätt. Dels brukar de vara ganska motsträviga till en början och dels så är det svårt att veta hur man ska gå tillväga och framförallt vad man ska ge dem för mat. Genom att kontakta en fågelförening så kan du få tips på någon som har erfarenhet av handuppmatning och som kan råda dig hur du ska göra. Så fort du märker att ungarna blir plockade måste du göra något. Har föräldrarna väl börjat plocka så går det i allmänhet väldigt fort. Ungarna på bilden var fullfjädrade på morgonen och tolv timmar senare såg de ut som på bilden.

 

Ungar_1.jpg (33318 bytes) Unge_2.JPG (30925 bytes)
Ungar som på en dag plockades av sina föräldrar så att de på kvällen såg ut så här En vecka senare hade fjädrarna börjat växa ut igen
Unge_3.jpg (29025 bytes) Unge_4.jpg (42225 bytes)
Efter ytterligare en vecka såg ena ungen  ut så här och tre veckor senare så var det svårt att tro att den några veckor tidigare 'varit naken'

 

Copyright © Nymfkakadua 2002 - 2015