Ensam hona som lägger ägg Egg_in_Nest.jpg (4290 bytes)
   
Det är inte alls ovanligt att en hona som hålls ensam periodvis lägger ägg. Ofta hittar de någon favoritplats i rummet som de "tar som bo" eller så bygger de bo i ett hörn på burgolvet. Oavsett var de lägger ägget så brukar de vara mycket måna om det, pyssla om det och ligga och ruva. Men när de inte har någon holk utan lägger ägg någon annanstans så brukar de, oavsett om de har en partner eller ej, tröttna på ägget efter några dagar. Det naturliga för dem är ju att ha en holk (i vilt tillstånd en hålighet i ett träd) som boplats. Ta inte bort ägget på en gång utan låt honan ha det kvar tills intresset börjar avta. Tar du ägget på en gång så lägger hon förmodligen fler. Det kan hända att hon lägger flera ägg och i så fall så läggs de normalt varannan dag. Det finns även de som troget ruvar i flera veckor och efter ca 3 veckor som är den vanliga ruvningstiden för befruktade ägg ska du ta bort äggen.
 
Skaffa absolut inte en holk om du inte har ett par och vill att de ska få ungar. Försök också att distrahera honan så hon kommer på andra tankar. Ge henne nya färska grenar i buren och gärna någon ny leksak som kan hålla henne sysselsatt och låt henne vara med dig så mycket som möjligt. Det bästa är ju självklart om du skaffar en partner till henne men det är ju inte alla som vill eller har möjlighet att ha två fåglar.
 
En hona som lägger ägg är i betydligt större behov av att få extra kalk när hon är inne i en äggläggningsperiod. Kroppen behöver mer kalk än normalt för att kunna producera äggen. Ger du inte extra kalk så tas kalk från skelettet med stor risk för att honan drabbas av kalkbrist och i värsta fall urkalkat skelett. Det bästa är att köpa kalkpulver och strö på grönsaker och frukt. Visserligen så brukar de flesta nymfer knapra på kalkstenar men det är inte alls säkert att hon knaprar i sig såpass mycket att det täcker hennes behov. Det är också nödvändigt att du ger extra D-vitaminer eftersom den vitaminen krävs för att fåglar ska kunna tillgodogöra sig kalk som tillförs via fodret/vattnet. Det är också viktigt att du inte så fort hon slutar lägga ägg slutar med det extra kalktillskottet. Det är då kroppen måste få en chans att bygga upp "kalkförrådet" igen.
 
Om du misstänker att din hona lider av kalkbrist ska du kontakta en fågelkunnig veterinär för ev behandling.
 
Det finns de honor som inte slutar lägga ägg utan lägger ägg efter ägg under långa perioder. Det tar oerhört hårt på dem och ett alternativ för att få stopp på äggläggandet är att kontakta en fågelkunnig veterinär för att diskutera alternativet med att ge honan en hormonspruta.
 
Se också Oönskad äggläggning

 

Copyright © Nymfkakadua.com 2002 - 2015