Oönskad äggläggning Egg_in_Nest2.jpg (4290 bytes)

 

Det är fågelns instinkt och naturliga beteende att om förhållandena är bra lägga ägg för att föröka sig. Men det är ju inte alltid ägaren delar fåglarnas intresse för att skaffa småttingar och även en hona utan partner kan börja lägga ägg, se Ensam hona lägger ägg
Går det att förhindra häckning och äggläggning?
Det är egentligen inte så mycket man kan göra för att förhindra ett par från att vilja häcka. Viktigt är att aldrig ha holk till fåglar man inte vill ska häcka. Även om de inte är i häckningskondition så uppmuntrar holken till häckning och förmodligen så kommer det inte att dröja länge innan hanen börjar uppvakta honan. Om man ser att de parar sig så kan man ana att det är snart är dags och vill man inte att de ska börja leta bo så gäller det att vara påhittig och försöka få dem på andra tankar. Ett sätt är att möblera om i buren och sätta in nya grenar med barken kvar på så att de får lite rolig sysselsättning samt även ge dem lite nya leksaker.
Minska ner på blötlagda fröer som är ett kraftigt foder och får dem att vilja häcka. Ibland kan det också hjälpa att minska ner på dagsljuset så att de inte har fullt dagsljus hela dagarna.
Befruktade ägg
Om honan börjar lägga ägg på burgolvet vilket inte är ovanligt när de inte har holk så ska du först och främst ställa dig frågan om de kan vara befruktade. Har du sett dem para sig så är äggen med största sannolikhet befruktade. Chansen att de lyckas föda upp ungar på burgolvet är mycket liten så att låta dem ligga på äggen och låta dessa utvecklas är inte att rekommendera. I och med att de är ett par och har parat sig så kommer de förmodligen att hjälpas åt att ruva äggen. Bäst är att ersätta äggen med plastägg som finns att köpa i välsorterade zoo-affärer. Att bara ta bort äggen resulterar med största sannolikhet i att honan lägger nya ägg. Låt dem ruva plastäggen i ca 3 veckor som är den normala ruvningstiden vid befruktade ägg och ta sedan bort dem. Det kan mycket väl tänkas att de redan innan 3 veckor gått överger äggen och då är det bara att ta bort dem.
Obefruktade ägg
Är du däremot helt säker på att äggen är obefruktade, du har aldrig sett dem para sig och/eller hanen är helt ointresserad av honan, så behöver du inte byta ut dem mot plastägg utan låt dem ruva. Förmodligen så kommer inte hanen att hjälpa till utan honan ruvar då ensam. Låt henne ligga på äggen tills hon tappar intresset vilket hon brukar göra ganska snart. Skulle hon inte göra det så ska du ta bort äggen efter 3 veckor.
Extra kalktillskott
En hona som lägger ägg är i betydligt större behov av att få extra kalk när hon är inne i en äggläggningsperiod än när hon inte är det. Kroppen behöver mer kalk än normalt för att kunna producera äggen. Ger du inte extra kalk så tas kalk från skelettet med stor risk för att honan drabbas av kalkbrist och i värsta fall urkalkat skelett. Det bästa är att köpa kalkpulver och strö på grönsaker och frukt. Visserligen så brukar de flesta nymfer knapra på kalkstenar men det är inte alls säkert att hon knaprar i sig såpass mycket att det täcker hennes behov. Det är också nödvändigt att du ger extra D-vitaminer eftersom den vitaminen krävs för att fåglar ska kunna tillgodogöra sig kalk som tillförs via fodret/vattnet.
Om du misstänker att din hona lider av kalkbrist ska du kontakta en fågelkunnig veterinär för ev behandling.
Det är viktigt att du inte så fort hon slutar lägga ägg slutar med det extra kalktillskottet. Det är då kroppen måste få en chans att bygga upp "kalkförrådet" igen.
Det finns de honor som inte slutar lägga ägg utan lägger ägg efter ägg under långa perioder. Det tar oerhört hårt på dem och ett alternativ är att kontakta en fågelkunnig veterinär för att diskutera alternativet med att ge honan en hormonspruta.

                                                                                                                                 Copyright © Nymfkakadua.com 2002 - 2015