Anatomi - kroppsdelar

Det är inte alltid så lätt att veta vad som menas med de olika benämningarna på kroppsdelar och fjädrar.

Nedan visas en bild med de olika benämningarna som kanske kan hjälpa dig "att reda ut begreppen".

Benämning på de olika delarna på vingen

 

 

Näbben

En frisk och fin näbb skvallrar mycket om fågelns hälsa i övrigt. Näbben ska vara jämn och fin i kanterna, både på över och undernäbben och den ska vara slät utan utväxter. Utväxter och en skorvig näbb kan vara tecken på näbbskabb. Näbben på en nymf ser ofta lite "dammig" ut då den är täckt av ett tunt ljust dammlager och det är så den ska se ut. Det vittnar om att fågeln putsar sig och har friska fjädrar då det är fjäderdammet som sätter sig på näbben. En blank näbb däremot talar oftast för att fågeln lider av någon sjukdom. Näbben ska inte ha några missfärgningar utan vara antingen gråsvart eller benvit. Missfärgning ska dock inte blandas ihop med de tvåfärgade näbbar en del färgmutationer kan ha. Det är vanligt att t ex brokiga nymfer har mörkare ränder på näbben. Även mycket unga nymfer kan ha tvåfärgad näbb och det beror på att de som små har ljus näbb och att den inte mörknat helt än. En normalfärgad nymf med anlag för andra färger kan ha ljus näbb.

Fågeln är mycket beroende av en sin näbb som används till väldigt mycket. Den används för att skala fröer och fördela annan mat till lagom bitar, till putsning, för att mata sina ungar, för att klättra, för att gnaga ut bohålor och sist men inte minst viktigt för att kunna försvara sig. Trots sin relativa litenhet har nymfen stor kraft i näbben vilket man ser när den gnager på grenar med bark på och om man har otur kan man också få känna det om man fångar den.

 

Näbben är en fortsatt utväxt av käken och består av käkben och hornämnen (keratin) och hela näbben är täckt av ett tunt skal. Detta skal består av keratin, samma ämne som i våra naglar och i hornen på horndjur. Precis som våra naglar och hornen på horndjur växer näbben. På en frisk nymf växer näbben ca 2,5 centimeter per år och de brukar själva sköta om att hålla den i trim genom att gnaga och knapra på olika saker. Färska grenar och en kalksten brukar vara bra att ha i buren som hjälp för fågeln att hålla näbben i trim.
I näbben finns både nerver och blodkärl utom i den yttersta spetsen.
En del fåglar har onormal näbbtillväxt och om näbben blir för lång måste man se till att få den trimmad. Vanligast är det att övernäbben växer och blir för lång men det kan även hända att undernäbben växer på sidorna så den går upp över övernäbben och detta måste åtgärdas. All näbbtrimning bör göras av en veterinär då det är mycket lätt hänt att näbben spricker om man själv klipper den och klipper man för mycket börjar det blöda. Onormal näbbtillväxt beror oftast på leverskada eller näringsbrist.
Om olyckan är framme och nymfen bryter av eller spräcker näbben så brukar det blöda ganska ordentligt. Det gäller då att så snabbt som möjligt få stopp på blodflödet och beroende på hur skadan ser ut ev kontakta en veterinär. Enklast stoppar man blodflödet med ett blodstoppande pulver som finns att köpa i de flesta välsorterade zooaffärer. Har man inte sånt hemma kan man först prova med enbart kallt vatten och avstannar inte blödandet då kan man använda sig av potatismjöl. 
Om fågeln skadat näbben eller om den trimmats måste du tänka på att fågeln kan ha svårt att äta för att näbben ömmar. Du kanske måste ge den mjukare mat under några dagars tid. Blötlagda fröer är lättare att skala och äta än torra och du kan ge den keso, hårdkokt finhackat ägg, pasta, finhackade kokta grönsaker och finhackad frukt. Vill den inte äta det kan du köpa skalade fröer i hälsokostaffären och prova om den äter det. Även hirskolvar är mer lättätet än andra oskalade fröer. Var observant så den äter och om den inte gör det ska du kontakta veterinär.
Ovanför näbben sitter vaxhuden och näsborrarna. Vaxhuden är oftast helt fjäderfri men ibland kan man se pyttesmå fjädrar växa där. Vaxhuden ska vara relativt slät och utan några lösa skinnbitar. En skorvig vaxhud kan vara tecken på näbbskabb.

 

                                                                                                    Copyright © Nymfkakadua.com 2002 - 2015