Näbb- och fotskabb

Skabb, Knemidocoptes mutans, är ett litet åttabenat kvalster som kan angripa burfåglar. De angriper näbben där de sätter sig i mungiporna och på och ovanför vaxhuden eller på fötter och ben där de gräver sig in under skinnet. De är 0,2-0,4 mm. Vid näbbskabb brukar det uppstå kala fläckar i mungiporna och ovanför vaxhuden och vaxhuden kan också bli förtjockad och skorvig. En fågel som är angripen av näbbskabb brukar ofta hålla på och gnugga näbben mot pinnar och andra föremål i buren. Fotskabb syns först när det gått ganska långt och kvalstren finns i stora mängder. Fågeln får skorviga fötter och hornplåtarna lossnar och står upp. Det kan ta 6-12 månader från smittotillfället tills man kan se att fågeln är skabbangripen.
Smittospridning
Skabben är mycket smittsam och smittar vid direktkontakt från fågel till fågel men det kan också smitta via pinnar, leksaker och annat i buren. Överallt i hemmet där fågeln suttit kan det finnas smitta. Det är i första hand ungar, äldre fåglar och fåglar som av någon anledning har nedsatt immunförsvar som blir angripna.
Behandling och sanering
Bäst är att kontakta veterinär för att få fågeln behandlad. Behandlingen består av en droppe antiparasitmedel som droppas antingen i nacken eller under vingarna på fågeln. Vanligaste behandlingen är med Ivomec. Oftast ska behandlingen upprepas 2-3 gånger. Har man flera fåglar ska samtliga behandlas. Det sägs att "är en smittad så är alla det" även om inte alla visar tecken på skabb. Under behandlingstiden som sträcker sig över ca en månads tid bör självklart inga fåglar lämna anläggningen. Efter avslutad behandling bör också samtliga behandlade fåglar hållas i karantän i minst 2 veckor varefter en kontroll görs att de är skabbfria.
Det finns också ett flertal olika huskurer men då dessa inte garanterar att fågeln blir parasitfri vill jag inte rekommendera någon att själv behandla sin fågel. Många gånger kan en sån behandling göra större skada än nytta.
I samband med veterinärbehandlingen måste man också sanera hela buren, alla tillbehör såsom leksaker och mat- och vattenkoppar och alla pinnar bör bytas ut. Området kring buren måste också saneras samt alla de ställen fågeln ev brukar vara på när den är ute ur buren. Detta måste göras i samband med varje behandling. Ett lämpligt medel till saneringen är  Virkon-S.
 


 

 Copyright © Nymfkakadua 2002 - 2015