Ving- och kloklippning birds00569.gif (4862 bytes)

 

Vingklippning: I Jordbruksverkets författningssamling, SJVFS 2014:17 saknr L80 regleras vingklippning. Det är sedan juli 2014 endast tillåtet i undantagsfall.

Kap 6
2 § Begränsning av flygförmågan hos fåglar får endast ske om
1. fågeln är över ett år gammal,
2. fågeln inte kan tränas att använda flygsele,
3. begränsningen utförs genom vingtrimning, och
4. vingtrimningen bara sker en gång om året.
Vingtrimning ska ske på så sätt att fågeln efter begränsningen har god stabilitet och tillräcklig lyftkraft för att eliminera risken att den skadar sig när den försöker flyga.
Om det finns veterinärmedicinska skäl får en fågels flygförmåga, utan hinder av första stycket punkt 4, begränsas mer än en gång om året.

 
Den tidigare ofta slentrianmässigt genomförda vingklippningen är således inte tillåten längre.
 
Många tror också att vingklippning är ett sätt att få fågeln tam. Men det är det inte. Fågeln får man tam genom att vinna dess förtroende och tillit och inte genom att ta ifrån den en av dess mest naturliga instinkter, att flyga. En nymf är så lätt i kroppen så att vingklippa den är helt förkastligt för den kan oftast flyga även om den är vingklippt. Ska man ta ifrån den flygförmågan då måste alla vingpennor klippas och då är d inte fråga om klippning, utan om stympning. Skulle den då tappa balansen och ramla så har den ingen möjlighet att ta emot sig eller minska hastigheten på fallet och risken är mycket stor att den skadar sig allvarligt.
 

Kloklippning: Normalt så sliter nymfen själv klorna så att de inte behöver klippas. Men skulle klorna bli för långa så finns risken att den fastnar och då måste de klippas. Det bästa är om du vänder dig till en veterinär och får klorna klippta. Det är svårt att veta hurpass mycket det går att klippa utan att det börjar blöda. I klorna finns pulpan och klipper man i den så börjar det blöda. På fåglar med ljusa klor ser man pulpan ganska tydligt men på de med mörka klor syns den inte.

Om din fågel inte själv sliter sina klor så kanske den har för smala pinnar i buren. Sätt in grova pinnar med barken kvar. Om inte det hjälper kan du prova med en 'cementpinne' som brukar finnas att köpa i de flesta välsorterade zoo-affärer.
Onormal kloväxt kan bero på någon sjukdom så om din fågels klor växer snabbt och fågeln inte själv sliter ner dem ska du för säkerhets skull prata med någon fågelkunnig veterinär.

Många gånger så upplever vi att våra tama fåglar har väldigt vassa klor men att klorna är för korta för att kunna klippas. Då brukar det fungera bra med en 'cementpinne' som slipar av de vassa spetsarna. De sandpappersrör som finns att sätta på de vanliga pinnarna är inte bra på grund av att de sliter på fågelns fötter så att de kan få sår under fötterna.

Är din fågel riktigt tam så kan du försöka fila klorna med en 'finkorning' nagelfil, helst en sandpappersfil.


 

Copyright © Nymfkakadua 2002 - 2015