Skaffa en partner till nymfen

Nymfer är flockdjur och de trivs alltid bäst om de har en partner. I Jordbruksverkets författningssamling SJVFS 2014:17 föreskrivs också att en fågel inte får hållas ensam. Det finns undantag och det är om man själv är hemma hela dagarna och kan ge fågeln det sällskap som en fågelpartner kan ge.  
 
De flesta vill också för fågelns skull att den ska ha en partner. Vilket kön man väljer att köpa spelar ingen större roll när det gäller nymfer. Två hanar eller två honor brukar gå bra ihop och även om de inte är ett par så har de sällskap av varann.
Däremot ska man tänka på åldern och helst köpa en som är ungefär jämnårig med den man redan har.
Har man en äldre nymf och skaffar en unge finns risk för att den äldre blir stressad av att dela bur med en aktiv yngling.
 
Det sägs att om man har en tam fågel och skaffar en till så förlorar den första sin tamhet. Det stämmer inte. Den kanske inte visar dig samma uppmärksamhet och inte alltid vill vara med dig på samma sätt som tidigare, men den är fortfarande tam även om den delar uppmärksamheten mellan dig och sin nya kompis.
 
Innan du sen får hem din nya nymf ska du göra iordning en bur till den. En bur som du helst ska placera i ett annat rum än där din andra nymf står. Det finns en del smittsamma sjukdomar som kan ligga latent och stressen i samband med en flytt kan få den att bryta ut. Även den du har kan bära på någon latent sjukdom och stressen av att det kommer en ny fågel i hemmet kan få den att bryta ut. Att hålla nymferna åtskiljda är därför väldigt viktigt. Du får också chans att lära känna den nya innan de flyttar ihop.
En känd fågelveterinär rekommenderar 12 veckors "karantän"
 
När de suttit åtskilda i 12 veckor kan du innan de får flytta ihop ställa burarna i samma rum och om möjligt ganska nära varann så de ser varann.
 
När det sedan är dags att låta dem flytta ihop ska du "möblera om" i den bur du tänker de ska bo i. Då är buren ny för båda och risken minskar att den som bott i den förut försöker hävda revir. Om den som bodde i buren har någon riktig favoritleksak kan du ta bort den så inte den nya nymfen försöker lägga beslag på den för då kan de uppstå onödigt tjafsande. 
Det ska också finnas dubbla uppsättningar mat- och vattenskålar i buren.
 
Hur du sen gör när de ska flytta ihop är upp till dig.
Du kan låta dem träffas utanför burarna några gånger först innan du sätter in båda i den ommöblerade buren eller så flyttar du in båda utan att de träffats utanför burarna.
Vilket du väljer beror också på hurpass tama de är. Är de tama och enkla att få in när de varit ute så är det sättet att föredra.
Är de inte tama eller om de är svåra att få in i en bur så är bästa sättet att du fångar och flyttar dem. Det är mindre stressande än om du måste jaga dem utanför burarna för att få fast och få in dem.


 

 Copyright © Nymfkakadua.com 2002 - 2015