Rakitis

Rakitis, benskörhet, också kallad engelska sjukan, på engelska splayed legs.
Ungarna ligger i holken med ett eller båda benen spretande ut åt sidorna. Rakitis är en bristsjukdom orsakad av för lite D-vitamin och kalk.

När det gått så långt som att ungarna ligger där med spretande ben är det oftast mycket svårt att åtgärda även om det i vissa fall går att med veterinärs hjälp binda ihop benen i korrekt ställning.
Här måste man ta sig en ordentlig funderare och tänka efter vad fågeln, om den räddas, får för livskvalitet. Benen blir oftast aldrig riktigt ok och det är stor risk för att även andra delar av skelettet är försvagat.
Detta kan leda till att fågeln lätt bryter benen och skadar andra skelettdelar vid minsta lilla olyckliga landning. En fågel som haft rakitis som liten ska aldrig tillåtas häcka då risken är mycket stor att den inte
klarar av en häckning pga försvagat skelett.

Vad kan man då göra för att förebygga detta problem?

Innan man låter fåglarna häcka är det viktigt att man ser till att de förbereds inför häckningen.
Det gör man bl a genom att "mata upp dem" med extra bra foder med tillskott av calcium. Calciumet är också viktigt för att honan ska kunna producera ägg utan att hennes skelett blir urkalkat.
UV-lampa är också nödvändigt. För att kunna tillgodogöra sig kalken i maten behövs D-vitamin som kroppen skapar med hjälp av uv-ljus/solen.
Även när ungarna kläckts är det viktigt att tillföra extra calcium i fodret för att de ska kunna bilda ett starkt och hårt skelett.

Efter häckningen ska man sedan under en tid tillföra extra calcium i fodret till paret så att framförallt honan ges möjlighet att bygga upp sitt kalkförråd. Gör man inte det kan man få problem med att honan vid
nästa häckning drabbas av urkalkat skelett pga kalkbrist.

Det är viktigt att de har fri tillgång till både kalksten och snäckskal hela året så de kan äta av detta när de känner behov av kalktillskott.

 

Copyright © Nymfkakadua.com 2002 - 2015