Att få nymfen tam

Hur får man nymfen tam? Det beror på vem man frågar. De flesta har sina egna idéer och tips och ingen kan väl egentligen säga vilket sätt som är rätt eller fel eller hur man egentligen ska gå tillväga.
I detta avsnitt får du dels utifrån mina egna erfarenheter och dels utifrån flera nymfägares erfarenheter lite råd och tips på hur du ska gå tillväga för att få din nymf tam.
 
A och O är tålamod och att inte tränga sig på fågeln.
 
Låt först fågeln få förtroende för dig genom att du bara sitter bredvid buren och pratar med den. Den brukar inte dröja länge förrän den intresserat tittar på dig och lyssnar på din röst. Då är det dags att sätta in handen i buren. Öppna en dörr och för in handen lugnt och försiktigt. Förmodligen kommer fågeln att flaxa runt lite i buren men den lugnar sig snabbt. Håll handen stilla i buren och prata hela tiden lugnande med fågeln. Sitt med handen i buren en stund utan att närma dig fågeln.
Upprepa detta flera gånger dagligen till fågeln vant sig vid handen och lugnt sitter stilla. Då ska du närma dig fågeln med handen. Sakta och försiktigt för du handen mot fågeln med översidan på handen uppåt medan du hela tiden pratar lugnande.
Om fågeln reagerar genom att backa undan eller fräsa eller rentav börjar flaxa, stanna upp med handen. Träng dig aldrig på. Buren är fågelns hem och där ska den känna sig trygg.
 
Det brukar inte ta många dagar innan du försiktigt kan stryka fågeln över bröstet med ett finger. Då ska du försöka få den att kliva upp på handen genom att hålla handen i höjd med fågelns ben/buk och försiktigt, försiktigt trycka handen mot fågeln.
Förmodligen kommer fågeln vid flera tillfällen att undersöka din hand med näbben, "noppa" lite i skinnet och bita lite. Bli inte rädd, det är mycket sällan de biter ordentligt. Och framförallt, försök låta bli att rycka undan handen.
 
När fågeln blivit såpass tam att den utan att tveka kliver upp på din hand i buren ska du låta den prova sina vingar utanför buren. Förvissa dig först om att alla fönster och dörrar är stängda och dra ner persienner eller gardiner för fönstret i det rum fågeln ska få ta sin första flygtur.
Första flygturen brukar vara väldigt flaxig och ofta slutar den i en kraschlandning på golvet. Lyft upp fågeln och sätt den på burtaket. Oavsett var fågeln landar hjälp den tillbaka till buren.
Om du får problem med att få in fågeln i buren försök undvika att jaga den eller att fånga den "med våld". Det kan förstöra det förtroende du byggt upp och du får börja om från början. Förr eller senare landar fågeln så att du kan ta den på handen. Skulle det visa sig vara omöjligt kan du försöka få in fågeln i buren genom att ta loss burgallret från botten och sätta det över fågeln.
När fågeln varit ute några gånger och lärt sig rummet kan du successivt börja vinkla upp persiennerna eller dra ifrån gardinerna.
Lämna aldrig en friflygande fågel ensam i ett rum.
 
Det är nu dags för dig att försiktigt försöka klia fågeln i nacken. De flesta nymfer älskar att bli kliade. Men ha tålamod, första gången kanske den inte alls uppskattar din välvilja utan fräser åt dig och flyger undan. Men ganska snart brukar de upptäcka hur skönt det är att bli kliad och då är det ibland som om de aldrig kan få nog.
De böjer ner huvudet och pockar på att bli kliade och blir märkbart irriterade om man inte uppfyller deras önskan. De brukar även visa sin uppskattning genom att "putsa tillbaka".
 

Hur tam och tillgiven din nymf än är ska du aldrig någonsin gå utomhus med den utan att den sitter i en bur. Den kan bli skrämd och flyga iväg. Hur gärna den än vill hem igen så är det sällan de hittar hem. De vet ju inte hur hemmet ser ut från luften. 

Copyright © Nymfkakadua 2002 - 2015