Panikflygning nattetid

Nymfer har tyvärr en benägenhet att drabbas av panik nattetid. De grips av fullständig panik och flaxar helt hejdlöst omkring i buren. Vad som orsakar denna nattliga panik är en gåta. Man kan endast spekulera i orsakerna
och försöka förebygga panikflygningar.
En anledning som visat sig stämma på flera nymfer är att buren varit placerad så att ljuset från förbipasserande bilar svept genom buren. Undvik därför att placera buren så att nymfen blir störd av rörligt ljus utifrån.
Det kanske finns andra husdjur i huset som tassar förbi buren i mörkret och skrämmer upp nymfen.
Har du flera nymfer i samma bur/voljär är det inte ovanligt att de skrämmer varann.
Många nymfer grips också av panik utan någon som helst förklarlig anledning.

Ett bra sätt att förhindra att de grips av fullständig panik är att alltid ha en svag lampa tänd på nätterna. Om de då blir störda på något sätt så ser de och kan orientera sig och paniken uteblir i de flesta fall.

Men om paniken väl är framme så gäller det att så fort som möjligt få nymfen att lugna ner sig igen. Tänd en lampa och prata och småvissla lugnande med fågeln. Lämna den inte ensam innan den lugnat ner sig och
förvissa dig om att den inte skadat sig.

Har nymfen skadat sig så måste du noga kontrollera hurpass allvarligt det är. Vanligast är att de tappar ving- och stjärtfjädrar eller att de bryter av dem. Tappade ving- och stjärtfjädrar växer ut igen och har de brutit av
dem så tappar de dem senare och nya växer ut.

Men om den brutit sk blodpennor så måste man se till att få stopp på blodflödet. Oftast så slutar det snart helt av sig självt men om det skulle vara så att det blöder mycket så måste man försöka stoppa blödningen.
Man får då ta vad man har till hands. Helt vanligt vetemjöl brukar i de flesta fall stoppa upp blodflödet. Slutar det inte blöda så måste du omedelbart kontakta en veterinär för att få hjälp med att avlägsna den penna som blöder.

Var alltid extra uppmärksam och kontrollera fågeln och dess beteende noga dagen efter en natt med panikflygning.
Den kan ha fått inre skador som du kanske inte märker om du inte studerar den lite extra. Är den sig inte lik, kontakta en veterinär.

 

Copyright © Nymfkakadua 2002 - 2015