Handuppmatning av nymfer

Fr o m Juli 2015 är det enligt lagen inte tillåtet att handuppmata fåglar. Men det finns undantag och det är om föräldrarna inte matar ungarna eller om de skadar ungarna.

Om föräldrarna slarvar med matningen, plockar ungarna eller helt enkelt slutar mata ungarna – då har man inget val. Nykläckta ungar klarar sig utan mat i ca 12 timmar men har de inte då blivit matade av föräldrarna är risken stor att de torkar ut och dör.

Förberedelser

För att kunna handmata ungarna behövs antingen en spruta eller en sked som bockats ihop så den blir skålformad. Om du ska handuppmata från första dagen är det enklast att använda en spruta. När ungen sedan är drygt en vecka kan du om du vill övergå till att använda en sked.

Bäst är att välja ett sk handuppmatningsfoder som finns i välsorterade zoo-affärer och i en del internet-butiker. Var observant på ’bäst föredatum’ så det inte är gammalt foder. Matar du med ett färdigblandat foder så vet du säkert att ungarna får all den näring de behöver och det är dessutom mycket enklare att ’tillaga’. Det står på paketet hur det ska blandas till. Får du inte tag på handuppmatningsfoder på en gång, kan du tills du får det, mata med vanlig barnvälling. Köp det pulver som är för de minsta barnen och blanda enl anvisningarna på paketet. Är det riktigt små ungar du ska mata ska du göra vällingen något tunnare.   

Det är också nödvändigt med en termometer för att mäta temperaturen på maten samt en våg så att du kan väga ungarna.

Du måste ha en kuvös om ungarna är små. Om de är under tre veckor är det svårt att hålla tillräcklig värme om du inte har en kuvös. Om de är från ca 3 veckor och uppåt måste du ha en liten låda och senare en liten bur i vilken du har ungarna. Har du dem inte i kuvös måste du ha en värmelampa. Det finns speciella kuvöser och värmelampor för fåglar. Kuvöser kan vara svåra att få tag på och de måste man oftast skicka efter från någon internet-butik. Värmelampor däremot finns i en del välsorterade zoo-affärer och i butiker som säljer tillbehör till lantdjur och de kallas då oftast för 'kycklinglampor´.  

Oavsett om du har en kuvös, en låda eller en liten bur är det viktigt att du har ’rätt’ temperatur hos ungarna så du behöver en termometer även för detta.

Temperaturen ska vara ungefär

Ålder Grader Celsius
1-3 dagar 35
4-7 dagar 32-34
8-21 dagar 29-32
22- ca 35 dagar 26
Fullfjädrade Normal rumstemperatur

 Mat – hur mycket och hur ofta

Hur mycket mat och hur ofta beror på i vilken ålder du börjar handmata dem.

Handuppmatning från de är nykläckta är svårt pga att de är så små och det är också större risk för att de får ner mat i andningsvägarna istället för i krävan. Om det händer så dör de.

Ett annat problem med att mata från första dagen är att vi inte kan ge dem de bakterier och enzymer som föräldrarna ger dem och som är nödvändiga för dem. Vissa bakterier är nödvändiga för ’matsmältningen’. Om du ska handuppmata från första dagen så är det ett ’heltidsjobb’. Ungarna ska matas med ca 2 timmars mellanrum, utom några timmar på natten. Så fort krävan är tom ska de ha mat och ibland händer det att krävan inte är riktigt tom och då får man vänta någon halvtimme tills den är det.

När jag har handmatat har jag följt schemat enligt nedan.

Ålder Matningstider
1-4 dagar Varannan timme
5-7 dagar Var tredje timme
8-14 dagar (2 veckor) Var fjärde timme, kl 06.00, 10.00, 14.00, 18.00, 22.00
15-21 dagar (3 veckor) Var femte timme 6.00, 11.00, 16.00, 21.00 + ev ett litet extramål vid 23.00
22-35 dagar (4 veckor) Var femte timme 7.00, 12.00, 17.00, 22.00
36-41 dagar (5 veckor) Var sjätte timme 7.00, 13.00, 19.00 + ev ett litet extramål vid 22.00
42-55 dagar (6-7 veckor) Två ggr per dag 7.00, 19.00
56 dagar till de är självständiga En gång per dag, kl 19.00

Jag har dock inte följt schemat till punkt och pricka. Har någon unge ätit dåligt vid sista målet för dagen så har jag gett ett extramål. Det har också hänt att de inte velat ha mat och då har jag provat igen nån timme senare. Har någon tiggt väldigt frenetiskt så har jag om krävan varit tom gett den ett extramål.
Det har också hänt att jag när ungar som börjat äta själva redan vid 6-7 veckors ålder minskat ner till ett mål mat om dagen. Det har också hänt att 6-veckors ungar fått mat tre gånger om dagen då de annars på eftermiddagen hade helt tom och hopsjunken kräva.

Hur mycket mat ska de då ha per måltid. Nedan följer en tabell med ungefärlig mängd de ska ha per mål.

Ålder

Mängd mat

1-4 dagar

1-2 ml

5-7 dagar

2-3 ml

8-14 dagar (2 veckor)

4-6 ml

15-21 dagar (3 veckor)

7-10 ml

22-35 dagar (4 veckor)

11-15 ml

36-41 dagar (5 veckor)

11-15 ml

42-55 dagar (6-7 veckor)

11-15 ml

56 dagar till de är självständiga

11-15 ml

Temperaturen på maten är viktig, den ska hålla 37,5 – 42,2 grader Celsius. För kall mat kan göra att krävan inte fungerar som den ska och för varm mat kan göra ’att de bränner sig’. Om du matar med sked kanske du måste värma på maten både en och två gånger innan ungen ätit klart.
Det är oerhört viktigt att krävan töms helt mellan matningarna eller åtminstone vid varannan matning. Gör den inte det finns det risk för att gammal mat surnar i krävan och blir förstörd. Ungen drabbas av "Sur kräva". Ofta tar då jästsvampen Candida sin chans och förökar sig okontrollerat i krävan och orsakar en svampinfektion (candidainfektion). Det finns även risk för bakterieinfektioner pga bakterietillväxt i den surnade och förstörda maten. Även upprepade matningar med för kall mat kan orsaka "sur kräva" eftersom krävan inte arbetar som den ska om maten är för kall. Ständig "övermatning", dvs ungen får för mycket mat så krävan spänns ut för mycket kan orsaka "sur kräva". Om man misstänker svamp- eller bakterieinfektion måste man uppsöka veterinär som då tömmer krävan och skriver ut recept på lämplig medicin.

Att mata från dag 1 är oerhört svårt. Maten ska då vara väldigt lättflytande. Då är det betydligt enklare att börja mata dem om de är uppåt 10 dagar gamla. Även nu är det viktigt att krävan är tom mellan matningarna. När ungarna är ca 14 dagar så ökar du portionerna något.

Vartefter ungarna sedan blir äldre kan du mata dem färre gånger per dag och du ska också göra maten tjockare så att de får i sig mer näring.

Från de är ca 5 veckor ska du ställa in mat och vatten så de själva kan undersöka maten och lära sig äta. Sluta aldrig mata innan du verkligen ser att de äter själva. Och framförallt – låt dem inte ’gå till sängs med tom mage’.

Hygienen är A och O vid handuppmatning. Se alltid till att du har väl rengjorda sprutor/skedar vid varje matning och om du har flera ungar som du matar samtidigt ska varje unge har sin egen spruta/sked för att undvika spridning av ev svamp- eller bakterieinfektion. Varje matning ska avslutas med lite vatten i samma temperatur som maten för att ingen mat ska vara kvar i näbben och du torka bort all överbliven mat från ungens näbb och också se till att den inte har någon gammal mat i fjädrarna.

Under hela matningsperioden är det viktigt att du dagligen väger ungarna och skriver ner vikten så du ser att de inte minskar i vikt. Väg dem före samma måltid varje dag. Vissa dagar kan de ha ökat bara något gram från föregående dag medan de ibland ökat ända uppåt 10 gram på ett dygn. Om de någon dag minskat något gram är det ingen anledning till oro. Men minskar vikten ett par dagar i rad så måste du försöka få dem att äta mer. Enklast är då att ge dem mat oftare istället för att försöka få dem att äta mer om de inte vill.

Nedan följer en tabell med cirkavikt för nymfungar. Observera att tabellen bygger på egna erfarenheter (under 20 års tid) vad gäller vikt på nymfungar.

Ålder Vikt i gram
7 dagar 31-38 gram
14 dagar 50-65 gram
21 dagar 70-84 gram
28 dagar 85-99 gram
35 dagar 92-110 gram
42 dagar 90-105 gram
49 dagar 88-100 gram
56 dagar 90-120 gram

Självklart kan vikten variera mellan olika individer/kullar beroende på bla arvsanlag, om de är stora eller små, tunna eller kraftiga. Tabellen är avsedd som en vägledning och bygger helt på egna erfarenheter av vikten på både handuppmatade och föräldrauppmatade ungar.

Många ungar tappar lite i vikt vid 3-4 veckors ålder beroende på att de ’börjar flygträna’. De börjar då göra sig av med ’babyfettet’ för att kroppen ska bli mer dynamisk. Ofta är de då också kinkigare vad gäller maten. Du kanske måste mata dem oftare och ge dem något mindre vid varje måltid. Vid den åldern ska de äta 20-30 ml per dag. Vid 5-6 veckors ålder brukar aptiten komma tillbaka och ungarna går snabbt upp i vikt. Om ungarna minskar mycket i vikt eller om det inte går att få i dem ordentligt med mat ska du kontakta en fågelkunnig veterinär. Det gäller självklart under hela uppmatningstiden.

Man ska alltid tänka på den specifika individen när man handuppmatar och inte strikt följa tabeller och rekommendationer. Varje unge är en liten individ och de har olika behov.

När du matar ska du se till att du har tid på dig och att det är lugn och ro runt matplatsen. Om du själv är stressad och försöker forcera matningen så märker ungarna det och kommer förmodligen att trilskas och inte vilja äta ordentligt.

 

Copyright © Nymfkakadua 2002 - 2015