Giardia

Sjukdomen Giardia är enligt smittskyddslagen upptagen som en allmänfarlig och anmälningspliktig sjukdom. Den kan drabba både fåglar, människor och däggdjur.

Giardia är en encellig organism, en protozon, som ofta hittas hos fåglar och som orsakar sjukdomen giardia. Den lever i tarmarna och kan ibland påvisas i avföringen.

Den kan bl a orsaka diarré, näringsbrist och viktminskning hos de fåglar som smittats.

Hos vissa arter, speciellt hos nymfkakaduor, framkallar giardia intensiv klåda vilket ofta leder till att de skrikande rycker bort sina fjädrar eller biter sönder skinnet.
Skinnet på infekterade fåglar ser ofta torrt och flagnande ut. Ofta har fåglarna plockat sig under vingarna, på benen, och ibland även på bröstet.  

Giardia är tämligen vanligt hos nymfkakaduor, dvärgpapegojor och undulater. Självklart kan även andra arter drabbas. Marklevande arter är också mer utsatta för giardia än andra arter.

Då sjukdomen orsakar diarré, näringsbrist, klåda, fjäderplockning och viktminskning kan den också orsaka död bland ungar i holken. Ofta är ungarna väldigt tunna och har dålig
fjäderskrud och tigger ständigt mat. Många dör innan de är så gamla så de är självständiga. Deras avföring kan vara illaluktande.
Ofta ser man torkad avföring runt analen på ungar som är drabbade av giardia.

Giardia är av flera anledningar svår att diagnostisera då den inte förekommer i alla av fågelns avföringar.

Giardia utsöndras via avföringen och smittan sker vanligen via avföringsförorenat vatten. De är känsliga för intorkning men i övrigt livskraftiga.  

Giardia kan behandlas men behandlingen är relativt osäker och endast ca 50% av infekterade fåglar blir helt fria. 

För säkerhets skull bör alla fåglar som kommit i kontakt med en smittad fågel behandlas.

En del fåglar som varit smittade av Giardia blir aldrig helt fria från den och den kan plötsligt blomma upp igen.  

 

Copyright © Nymfkakadua 2002 - 2015