Fettlever

Fettlever som på engelska heter Hepatit Lipidosis är en sjukdom där stora mängder fett lagrats i levern. Det är en vanlig sjukdom hos de flesta av de arter vi har som burfåglar men bland de mest känsliga för denna sjukdom är bla undulater, nymfkakaduor, amasoner och kakaduor. Det är en mycket allvarlig sjukdom och om inte behandling sätts in på ett mycket tidigt stadium av sjukdomen leder den nästan alltid till döden. Vad är det då som orsakar denna så fruktade sjukdom? Nedan följer några exempel på vad som kan vara orsaken
 
  • Felaktig utfodring. Fågeln har levt enbart på fröer

  • Brist på A-vitamin, biotin och choline

  • Fel på sköldkörteln

  • Gifter som t ex bly, metall, aflatoxin

  • Ärftlighet

  • Diabetes

Symptomen på fettlever liknar symptomen vid många andra sjukdomar såsom aptitlöshet, slöhet och att de verkar deprimerade. Många fåglar som har fettlever är överviktiga och ser kraftiga och tjocka ut men fjäderskruden är ofta i dålig kondition och kan på vissa arter bli missfärgad. Nymfkakaduor med leverskador brukar få en nyans av gulgrönt i den grå fjäderskruden. Vid mycket förstorad lever kan de få problem att andas då levern trycker på andningsorganen. Ett annat tecken är att avföringen är missfärgad och de kan också ha diarré. Vid mycket förstorad lever kan de få problem med balansen och darrningar/skakningar i muskulaturen. Ett annat tecken som kan synas främst på undulater och nymfkakaduor är att näbben är blank och att den växer och blir mjukare än den ska vara. Undernäbben kan också dela sig i kanterna. Även klorna brukar växa och de blir mjuka vilket man tydligt märker när man klipper dem.
 
Många fåglar visar dock inga tydliga symptom eller endast ytterst få innan de plötsligt dör av sjukdomen. 
 
Sjukdomen diagnostiseras genom leverprov ibland kompletterat med röntgen.
 

En fågel som fått diagnosen fettlever måste få ändrade kostvanor till pellets eller fröer med låg fetthalt samt stora mängder frukt och grönsaker. En del veterinärer skriver också ut mediciner som ska ges under en period efter det att diagnosen fastställts. Det kan även vara aktuellt att fågeln måste få vitamininjektioner.

 
För att förebygga fettlever är det därför viktigt att man ger en bra och för nymfer riktigt sammansatt kost.
Bäst är att ge en fröblandning sammansatt av fröer så lika de fröer de lever av i vilt tillstånd. Fröblandningen ska inte innehålla solrosfröer då det ofta är dessa som är boven till fettlever. Andra feta fröer som t ex safflor bör man bara ge mycket litet av.
Blötlagda fröer är betydligt mer vitamin och näringsrika än torra fröer så ge gärna blötlagda fröer åtminstone några gånger i veckan.
Fröblandningen måste kompletteras med frukt och grönsaker så att de dagligen även får i sig olika sorters vitaminer.
Daglig motion är också väldigt viktigt för att förebygga övervikt och fettlever.

En nymf som hela dagarna sitter instängd i sin bur och inte har tillräckligt med sysselsättning i form av gnagkvistar och leksaker äter oftast mer än den egentligen behöver. Risken för att den blir överviktig och får fettlever är då stor så det är också viktigt att tänka på att nymfen måste ha annat att göra än att äta när den sitter instängd.
 


 

                                                                                                                    Copyright © Nymfkakadua.com 2002 - 2015