Om fågeln dör

Det är aldrig trevligt att tänka på att ens älskade fågel ska gå bort. Men det kan hända och då kan det vara bra att i förväg känna till lite om vad man ska och bör göra.
Är fågeln sjuk innan och även om den fått veterinärvård så är det kanske inte alltid veterinären har kunnat fastställa en diagnos.

Det är alltid att rekommendera att låta få fågeln obducerad såvida inte en veterinär kunnat ställa en diagnos. Har man flera fåglar är det av största vikt att veta vad som var orsaken till att en fågel dog. Det kan vara något smittsamt.
 

Obduktion
Bestämmer man sig för att skicka in fågeln för obduktion är det viktigt att den förvaras kallt tills man kan skicka den. Förvara i kylskåpet. Absolut inte i frysen för det försvårar, ofta till och med omöjliggör för den som obducerar att fastställa dödsorsaken om fågeln varit fryst.
 
För att få en fågel obducerad behöver man inte gå via en veterinär. Enklast (och billigare) är att själv skicka in fågeln till SVA (Statens Veterinärmedicinska anstalt) i Uppsala. Eller ännu bättre är om man själv kan åka dit med den. Innan du skickar, ring dem tel: 018-67 40 00
och hör efter vilken avdelning/kontaktperson paketet ska skickas till.
Adressen är:
Statens Veterinärmedicinska Anstalt
[Avdelningens namn/förkortning/kontaktperson]
Travvägen 12A
751 89 Uppsala
 

Förpacka den noga och lägg gärna med ett par frysklampar så att paketet hålls kallt. Skicka paketet på snabbast möjliga sätt.
Bifoga en så detaljerad beskrivning som möjligt av vad som hänt och skriv hur gammal fågeln var och om den levde ensam eller tillsammans med andra fåglar och hur länge du haft den. Glöm inte skriva ditt namn, adress och telefonnummer där du kan nås dagtid. Vill du bli kontaktad innan de påbörjar obduktionen skriver du det. Du kan också skriva att när kostnaden kommer upp till ett visst belopp vill du bli kontaktad innan de fortsätter.
Vill du efter obduktionen ha fågeln kremerad och askan skickad till dig så skriver du även det.
Vad man ska tänka på när man pratar med den som obducerar är att inga frågor är för dumma att ställa. De jobbar dagligen med obduktioner och har kontakt med ledsna djurägare och har full förståelse för alla frågor som dyker upp hos den som förlorat sitt djur. Bättre att fråga för mycket än att sen själv gå och fundera och fundera utan att få något svar.

Oftast kan man redan samma dag obduktionen utfördes få ett muntligt besked via telefon om dödsorsaken såvida inte prover har skickats för analys. Men även då kan man i vissa fall få ett preliminärt besked. Det skriftliga obduktionsprotokollet får man sedan så småningom via posten. 

 
Kremering
Det finns två olika typer av kremering. Enskild och icke enskild.

Vid enskild kremering läggs varje djur på ett fat innan det bränns och man kan då få askan och det är garanterat enbart aska från det egna djuret. Askan får man i en liten urna.
Vid icke enskild kremering läggs alla djur i ugnen och bränns gemensamt. Man kan inte få tillbaka någon aska om man väljer icke enskild kremering.

Kostnaden för kremering varierar mycket beroende på var det görs och om man går via veterinär eller ej.
 
Vad gör jag med mina andra fåglar?
Har man flera fåglar kan man aldrig bortse från risken att det kan vara något smittsamt.
Satt fågeln som avled tillsammans med andra är det bästa att flytta över dessa till en annan bur och rengöra den andra buren mycket noga. Även mat och vattenskålar och leksaker ska rengöras och bäst är att byta ut alla pinnar i buren. Det finns ett desinfektionsmedel som heter Virkon-S som är avsett för rengöring av burar mm.
Håll sedan väldigt noggrann koll på fåglarna och vid minsta misstanke om att någon inte mår bra kontakta omedelbart en veterinär.
 

                                                                                                                                                                 Copyright © Nymfkakadua.com 2002 - 2015