Coccidia

Coccidia är en encellig organism, en protozon, som ofta hittas hos fåglar och som orsakar sjukdomen coccidia. Den är vanlig och påträffas ofta hos unga fåglar som hålls i flock främst i utomhusvoljärer.

Den lever i tarmarna och kan om de plötsligt förökar sig eller om fågeln utsätts för stress ge fågeln blodig avföring. En fågel som är smittad med coccidia har ofta vattnig avföring ibland även blodblandad.
För unga fåglar kan det vara livshotande. Ibland kan också en smittad fågel sitta och hulka som om den skulle kräkas.

Parasiten kan diagnosticeras genom ett färskt avföringsprov.

Vid ett mindre utbrott av coccidia är det inte ens säkert att det märks något alls på fåglarna men vid riklig förekomst av coccidia kan den orsaka att de fåglar som drabbats dör.

Coccidia kan överleva utan värddjur under en lång period och många fåglar smittas då de sätts in i en bur eller voljär där det tidigare suttit smittade fåglar.

Coccidia utsöndras via avföringen och smittan sker vanligen via avföringsförorenat vatten och när fåglarna går och plockar i det som ligger på bur/voljärbotten.
Daglig städning av i första hand utevoljärer där det finns många fåglar minskar risken för ett coccidiautbrott.

Coccidia kan behandlas men behandlingen är relativt osäker och endast ca 50% av infekterade fåglar blir helt fria. Risken för återsmittning är mycket stor då coccidia är en mycket livskraftig parasit.  
Alla fåglar som kommit i kontakt med en konstaterat smittad fågel bör behandlas. Behandling skall alltid utföras av veterinär.

 

Copyright © Nymfkakadua.com 2002 - 2015