Avföring, normal respektive onormal
 

Var observant på din fågels avföring. Förändringar i avföringen är ofta ett första tecken på att allt inte står rätt till.

 
En normal spillning består av tre olika delar:
• Avföring = själva avföringen
• Urin = den vattniga delen
• Urater = det vita som är urinsyresalt som är nedbrytningsprodukter från protein.
Färgen på avföringen kan normalt vara allt från grön till brunsvart beroende på vad fågeln äter.
Konsistensen varierar också från våt till hård beroende dels på vilken fågelart det är och vad de huvudsakligen äter.
Urater ska vara vita och urinen ska vara genomskinlig och klar.
 
I en normal spillning ska det vara mer avföring än urater. Någon enstaka med mer urater brukar inte vara något att oroa sig för men vid upprepade avföringar med mer urater än avföring är det ett tecken på att fågeln svälter. Den livnär sig då på sina egna muskler (proteiner).
 
Avföringen är den mörka delen av spillningen. Utseendet och färgen på avföringen beror på många saker:
• Fodertyp
• Om det är morgon, dags eller kvällsavföring
• Fågelns ålder
• Om den häckar
• Tillgång på foder och vatten
• Ev medicinering
• Ev leverskador
• Ev njurskador
• Ev bukspottkörtelproblem
• Ev bakterier, parasiter eller svamp
 
Hur ofta har de avföring? Det varierar väldigt beroende på art och ”livsstil”. Men man brukar säga att små aktiva fåglar har avföring 25-50 gånger/dygn och stora och lugna fåglar 8-15 gånger /dygn.
 
Varför kan då avföringen variera i konsistens och färg? Nedan följer några exempel men listan är inte heltäckande så om du upptäcker att din fågel vid upprepade tillfällen har avföring som avviker mot dess normala avföring ska du kontakta en veterinär.
 
Tunn och vattnig avföring
Om det är riktigt med luftbubblor i avföringen har fågeln diarré. Anledningen kan vara en infektion, foder med dåligt eller inget näringsinnehåll, stress eller förgiftning.
Lever- och njurskador kan också vara orsak till att fågeln har diarré.
Men det är skillnad på riktig diarré och vattnig avföring. I diarré är det luftbubblor medan det i vattnig avföring är större mängd av urater och/eller urin.
 
Osmält foder i avföringen
Hela fröer eller annat osmält foder i avföringen kan bero på ökade tarmrörelser som uppkommer vid t ex stress.
Det kan också bero på nedsatt förmåga att smälta foder. Vid sjukdomar i bukspottkörteln brukar detta vara ett av symptomen. Om fågeln har inälvsparasiter (mask) så kan det också visa sig genom att fodret kommer ut osmält.
 
Blodig avföring
Beror oftast på en begynnande tarmsjukdom.
 
Avföringens färg
Fåglar som huvudsakligen lever på en frödiet har vanligtvis mörkgrön avföring och de som har pellets som huvudfoder har oftast en brunaktig avföring. Vissa pelletssorter är färgade och om fåglarna äter dessa kan det påverka avföringens färg. Likaså kan olika sorters frukter och grönsaker påverka färgen på avföringen.
 
Mörk avföring
Om fågeln har en tarmblödning i de första delarna av tarmsystemet visar det sig oftast genom att avföringen blir väldigt mörk, nästan svart. Vissa frukter kan också ge denna mörka nästan svarta avföring.
 
Rödaktig avföring
Vissa frukter och grönsaker ger rödaktig avföring.
Färskt blod ger också rödaktig avföring. Det kan komma från den bakre delen av tarmsystemet, från kloaken, äggledare, testiklar och från njurarna. Det kan också vara ett tecken på att fågeln har parasiter, lider av tarmstörningar eller att den är förgiftad av metaller som t ex zink eller bly. Det kan även bero på att den har problem med att lägga ett ägg som är på väg.
 
Ljusgrön avföring
Är det kombinerat med gul eller brunfärgning av uraterna beror det nästan alltid på en leverskada.
Om däremot avföringen är ljusgrön utan missfärgning av uraterna är det i de flesta fall fullt normalt.
 
Gråaktig avföring
Beror oftast på nedsatt förmåga att omsätta fodret. Det som orsakar nedsättningen kan t ex vara fel på bukspottkörteln, parasiter, njursjukdom, tarmsjukdom eller någon infektion.
 
Hård avföring
Om avföringen är hård och fågeln sitter och krystar kan det bero på stress eller på uttorkning.
 
Lukt
Normal avföring från en frisk fågel luktar inte.
Vid upprepade illaluktande avföringar kan man misstänka en felaktig bakteriebalans i tarmfloran eller en infektion beroende på bakterier, svamp eller parasiter.
En rubbning i den normala bakteriefloran kan bero på stress, förgiftning, felaktig näringssammansättning av fodret, dåligt/smutsigt foder och/eller dricksvatten och på parasiter.
Det kan också uppkomma efter antibiotikabehandlingar eftersom antibiotikan även ”tar död på” snälla och livsviktiga bakterier.
 
Avföring vid äggläggning och ruvning
I samband med äggläggning och ibland så långt innan som en vecka är det många fåglar som har förändrad avföring. Istället för de normala små och fasta avföringarna har de ofta betydligt större mängder avföring som också är betydligt blötare och ofta både grönare och grynigare än de normala. Detta kan även förekomma hos ensamma honor som man inte förväntar sig ska lägga ägg.
Även i samband med ruvningen kan avföringen vara förändrad, betydligt större mängd och blötare än normalt.
Detta beror till största delen på att de tillbringar nästan hela sin tid i holken och endast några gånger per dygn lämnar holken för att uträtta sina behov.
 


 

 Copyright © Nymfkakadua.com 2002 - 2015