Nymfen och andra husdjur

Många undrar om det går att ha andra husdjur och nymfer. Generellt går det inte att svara på frågan, förutom då det gäller katt och iller. Beträffande andra djur går det endast att tala om eventuella risker.

Hundar och nymfer kan gå bra men det varierar naturligtvis från individ till individ. Tänk dock på att aldrig lämna dem utan att ha uppsikt över dem. Hur snäll hunden än är så kan en flaxande fågel väcka jaktinstinkten och den annars så snälla och fogliga hunden förvandlas till en hänsynslös jägare.

Katter och fåglar ska hållas helt separerade från varandra. Katter har en bakterie, Pasteurella bacteria, som en naturlig del i sin bakterieflora. Bakterien är helt ofarlig för katten. Enligt nya rön från veterinärer och forskare i USA är denna bakterie dödlig för fåglar. Det gäller även om fågeln inte blir biten eller riven av katten. Bakterien förekommer i kattens saliv och även i avföringen. I och med att den finns i saliven så finns den oftast även i pälsen eftersom katter tvättar sig genom att slicka pälsen. Fågeln bör därför inte ens vistas där katten varit, tex golv eller möbler eftersom det kan finnas katthår där med bakterier på. Katten är dessutom ett rovdjur och dess instinkt att jaga fåglar väcks lätt till liv.

Marsvin, kanin, råtta och hamster. Går bra men direktkontakt måste undvikas. Många av dessa djur är mycket revirhävdande och kan skada fågeln då de försöker försvara sitt revir.

Akvariefiskar. Går bra men tänk på att täcka hela akvariet så inte fågeln ramlar i och drunknar.

Iller. Går inte att ha tillsammans med nymfer och inte heller med andra fåglar. Illern är ett jaktdjur och instinkten sitter i även om det är ett tamdjur. Risken är stor att illern ser nymfen som ett bytesdjur och skadar eller tom dödar den. Även om nymfen sitter i sin bur kan illern i ett obevakat ögonblick ta sig in i buren och skada/döda den. Om inte annat så kan den skrämma nymfen ordentligt bara genom sin närvaro.

Sköldpadda. Går bra men direktkontakt måste undvikas då sköldpaddor kan bitas.

 

Copyright © Nymfkakadua.com 2002 - 2015